Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

μεταφορά του Όρθρου στο εσπέρας

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ:...11) Οἱ κατά τόπους Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες δύνανται, κατά τήν ἔμφρονα ποιμαντική τους κρίση, νά ἐπιτρέψουν...τήν τέλεση τῆς Ἀκολουθίας τοῦ Ὄρθρου ἀφ’ ἑσπέρας, μετά τήν Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ.

orthodoxia.info

Συνδέεται η Θεία Λειτουργία με τον όρθρο; – Μακαριστού Ιωάννου Φουντούλη.

Δύναται ο ιερεύς να τελέση μόνον την θείαν λειτουργίαν και να παραλείψη τον όρθρον;

Όπως και άλλοτε γράψαμε, η θεία λειτουργία είναι εντελώς ανεξάρτητη από την ακολουθία του όρθρου. Και σήμερα στις ενορίες μας, που η λειτουργία τελείται συναπτά με τον όρθρο, πάλι, έστω και «μυστικώς», γίνεται η απόλυσις του όρθρου κατά την ώρα που ψάλλεται η δοξολογία. Στις ιερές μονές και στις σλαβικές Εκκλησίες και παλαιότερα και στις ενορίες, η θεία λειτουργία ετελείτο μετά την ανάγνωσι της Γ’ και ς’ ώρας, ενώ μαζί με τον όρθρο επισυνάπτετο η Α’ ώρα και ύστερα απ’ αυτή εγίνετο τελεία απόλυσις και διακοπή της ακολουθίας.

Εξ άλλου υπάρχουν και λειτουργίες που τελούνται συνδεδεμένες με την ακολουθία του εσπερινού, δηλαδή κανονικά το απόγευμα, όπως οι λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου και των παραμονών των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. Στις περιπτώσεις αυτές ο σύνδεσμος εσπερινού και λειτουργίας είναι οργανικός και οι δύο μαζί ακολουθίες αποτελούν μία σύνθετη ακολουθία, παρεμβάλλονται στοιχεία του εσπερινού (προοιμιακός, «Κύριε εκέκραξα», «Φως ιλαρόν», αναγνώσματα κλπ.), αλλά αναμεμιγμένα με στοιχεία της λειτουργίας (είσοδος μετά του Ευαγγελίου, τρισάγιον, αναγνώσματα της λειτουργίας κλπ.) και τελικά συνεχίζεται η λειτουργία. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στον σύνδεσμο όρθρου και λειτουργίας, αλλά παρά τον χρονικό τους σύνδεσμο, διατηρούν την αυτοτέλειά των.

Πρέπει να ομολογήσωμε ότι ο σύνδεσμος αυτός της ακολουθίας του όρθρου με την θεία λειτουργία διευκολύνει μεν κατά κάποιο τρόπο τους πιστούς, γιατί ακολουθούν και τις δύο ακολουθίες με ένα, ας πούμε, κόπο, αλλά και εζημίωσε και τις δύο ακολουθίες, πρώτο γιατί υπεβίβασε την ακολουθία του όρθρου σε ένα είδος προοιμίου της λειτουργίας και δεύτερο γιατί με την σύνδεσι αυτή των δύο μεγάλων ακολουθιών, δημιουργήθηκε μία πολύ μακρά ακολουθία, που διαρκεί το ολιγώτερο τρεις ώρες. Επόμενο είναι να κουράζη τους πιστούς πολύ, αν θελήσουν να παρακολουθήσουν εξ αρχής τον όρθρο, πράγμα που φυσιολογικά τους εμποδίζει να διατηρούν όλη την διαύγεια του πνεύματός των κατά την τέλεσι της θείας λειτουργίας, τότε δηλαδή που θα έπρεπε να είναι πιο συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στο μυστήριο. Στις μονές η ακολουθία του όρθρου γίνεται στην κανονική της ώρα, δηλαδή αρχίζει λίγες ώρες μετά το μεσονύκτιο και τελειώνει πριν ανατείλη ο ήλιος, η δε λειτουργία αρχίζει μετά μιας ή περισσοτέρων ωρών διακοπή. Και ο μεν όρθρος τελείται πάντα στον κεντρικό ναό των μονών, το λεγόμενο «καθολικό», ενώ η λειτουργία στα παρεκκλήσια τις καθημερινές και μόνο τις Κυριακές και εορτές στο καθολικό. Στις σλαβικές πάλι Εκκλησίες για διευκόλυνσι των πιστών ο όρθρος γίνεται συνδεδεμένος με τον εσπερινό μετά την δύσι του ηλίου σαν μικρή αγρυπνία ενώ η λειτουργία αργά το πρωί λίγο πριν από το μεσημέρι, όπως περίπου γίνεται σ’ εμάς κατά τις ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδος.

Αυτά τα γράφω για να δειχθή ότι ούτε χρονικά ούτε τοπικά συνδέονται αι δύο αυτές ακολουθίες, ο όρθρος και η θεία λειτουργία. Και στα μέρη μας όταν οι ιερείς μας τελούν ιδιωτικές λειτουργίες, ιδίως σε εξωκκλήσια, αρχίζουν απ’ ευθείας την θεία λειτουργία από το «Ευλογημένη η βασιλεία…» χωρίς καμμία άλλη προπαρασκευαστική ακολουθία. Δεν κάμνουν λοιπόν τίποτε το ασύμφωνο προς την παράδοσι. Το λεγόμενο δε συνήθως ότι ο όρθρος τελείται σαν προπαρασκευή στην θεία λειτουργία, δεν ανταποκρίνεται προς την πραγματικότητα,...

Από το βιβλίο του αειμνήστου Καθηγητού της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ., Ιωάννου Μ. Φουντούλη: Απαντήσεις εις Λειτουργικάς απορίας. Τόμος Α’. ΣΤ’ έκδοσις.

Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι, 1991.

και ένα σχόλιό μου:

 δεδομένα:

1. οι πιστοί έρχονται στο Ναό γύρω στις 8 π.μ.
2. ο Όρθρος διαρκει από μία ώρα μέχρι δύο.
3. η Θεία Λειτουργία διαρκει μία ώρα.
4. 10 π.μ. πρέπει να έχει τελειώσει η Θεία Λειτουργία, διότι τα παιδιά φωνάζουν, οι ηλικιωμένοι θέλουν να πάρουν τα χάπια τους κλπ.

άρα, ο ιερέας έρχεται στο Ναό στις 7.30, χτυπα η καμπάνα και αρχίζει ο Όρθρος και η Πρόθεση. στις 9 το αργότερο αρχίζει η Θεία Λειτουργία. οι ψάλτες ειναι υποχρεωμένοι να έχουν τελειώσει τον Όρθρο στις 9 παρά. αν δεν... ο ιερέας τους λέει να περάσουν στην Δοξολογία, όταν δει ότι η ώρα ειναι 9 παρά τέταρτο και δεν έχει τελειώσει ο Όρθρος.

Υ.Γ. όταν ο ιερέας έχει να μνημονεύσει πολλά ονόματα και να παραλάβει πολλά πρόσφορα...αλλάζουν τα δεδομένα...
https://analogion.com/forum/index.php?threads/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%E1%BE%BF%CE%91%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%B9%E1%BF%B6%CE%BD-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%E1%BC%90%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%AF-%CF%80%E1%BF%B6%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%E1%BF%A6%CE%BD-%CE%BD%CE%AC-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD.2089/page-8#post-263128

έτσι απαλλασσόμαστε και από τους επίσημους ψάλτες: https://apologhtika.blogspot.com/2022/03/blog-post.html

1 σχόλιο:

  1. όταν ήμουν στο χωριό μου στη Μακεδονία επί κορωνα ιου, η Μητρόπολη με έστειλε για δύο Κυριακές σε ένα χωριό να λειτουργήσω. έλειπε ο επίσημος ψάλτης και κατ'ευθείαν ανέβασα στο αναλόγιο έναν συνταξιουχο λογιστή...ηρθε στην αρχή του Όρθρου, τον ρώτησα αν ξέρει να διαβάζει...του λέω "ό,τι ξέρεις να ψάλλεις να το ψέλνεις, ό,τι δεν ξέρεις χυμα". το επόμενο Σαββατο πηγα στο σπίτι του με το τάμπλετ μου. του έδειξα ένα σάιτ με έτοιμες ακολουθίες και την Κυριακή ο Αριστείδης κελαηδουσε...στη Σκύδρα, τυχαια, γνώρισα τον επίσημο ψάλτη του χωριου. του λέω "ρε, συ, δύο Κυριακές πηγα και έβγαλα ψάλτη για το χωριό, εσύ τόσα χρόνια δεν του έδινες να πει ένα "πιστεύω' ένα "πάτερ ημων", να τον βοηθήσεις τον άνθρωπο που ειναι και κάτοικος του χωριου;"...https://analogion.com/forum/index.php?threads/%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.31162/page-3#post-264985

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ευπρεπως...