Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

σχόλιο σε κείμενο βουλγαρόφωνου από τον Σκοπό Φλώρινας

σχόλιο στο:  https://echoflorina.gr/%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae%cf%82-%cf%80-%ce%b2%cf%8c%cf%84%cf%83%ce%b7/#comment-202

ωραια τα κείμενά σας και ιστορικά. μόνο που θα ήθελα να παραδεχτειτε ότι η γλωσσα σας, τα εντόπικα ειναι βουλγάρικα. η γραμματική και το συντακτικό μας λένε αν ειναι σέρβικα ή βουλγάρικα ή κάτι άλλο. η επιστήμη λέει πως τα εντόπια ειναι βουλγάρικα. έτσι μιλουσαν τα βουλγάρικα στις δυτικές περιοχές της Βουλγαρίας και έτσι τα μιλουσαν και οι Έλληνες που εκβουλγαρίστηκαν στην γλωσσα.
διαβάζουμε στο κείμενό σας:
 Οι κατηγορίες φυλάκισής τους ήταν ότι «συνεργάστηκαν» με τις κατοχικές δυνάμεις, που στα μέρη μας ήταν οι Βούλγαροι και η ένοχη πράξη τους, που τους χαρακτήριζε ως δοσίλογους, ήταν ότι μπορούσαν γλωσσικά να συνομιλούν με τους κατακτητές για θέματα καθημερινά.

από την ανωτέρω παράγραφο φαίνεται ότι μιλατε βουλγάρικα .δεν χρειάζεται κάποιος να ανοίξει φιλοσοφοική συζήτηση για να πουμε πως κατέχει μία γλωσσα. εγώ πηρα το τόικ στα αγγλικά και μπορω να πω ότι μιλάω τα αγγλικά σ´ αυτό το επίπεδο. γιας εσας, όμως, τα βουλγάρικα ηταν μητρική γλωσσα, όπως και στους Μικρασιάτες τα τούρκικα. και αν δεν τους έδιωχνε ο κεμάλ πασά, όλοι τουρκοι θα ηταν τώρα. και εσεις, αν δεν ενσωματωνόσασταν με την μητέρα Ελλάδα, βούλγαροι θα ήσασταν ή σκοπιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...