Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

άγιος. Άγιος είναι ο φίλος του Θεου. Είναι αυτός που πέρασε από την κάθαρση στον φωτισμό και στην θέωση. Είναι αυτός που βλέπει το άκτιστο φως. Είναι αυτός που έγινε δοχειο του Αγίου Πνεύματος. Είναι αυτός που ζει από τώρα στον Παράδεισο. «Άραγε, μετά θάνατον έχουμε να ζήσουμε κάτι ανώτερο από αυτά που ζουμε τώρα;» λέει ο Όσιος Παϊσιος. Η Αγιότης είναι ο σκοπός της ζωης μας. Η Αγιότης είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στους αλλόδοξους-αλλόθρησκους. Στις αιρέσεις και τις άλλες θρησκειες μπορεις να συναντήσεις καλούς ανθρώπους, διαβασμένους ανθρώπους, ηθικούς αλλά Αγίους μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι΄αυτό: ὁ ἅγιος ἁγιασθήτω ἔτι (Revelation 22:11) και να μη μας πειράζει αν θα πανε στον Παράδεισο και ορισμένοι εκτός της Εκκλησίας, οι οποιοι θα τρωνε από τα φύλλα του δένδρου της ζωης (Απ. 22,2). Η Αγιότης είναι η σωτηρία πριν τον βιολογικό θάνατο. Γι΄αυτό αγωνιζόμαστε μέσα στην Εκκλησία, για να περάσουμε άνευ εξετάσεων στην άλλη ζωή και να την προγευόμαστε από τώρα. άλλο σωτηρία πριν τον θάνατο (αγιότης) και άλλο σωτηρία μετά τον θάνατο (Παράδεισος). όσοι πανε στον Παράδεισο δεν σημαίνει πως έφτασαν στην τελείωση από αυτήν εδω την ζωή. αυτό το συμπέρασμα μας βοηθα στο να μην είμαστε φανατικοί ή στο να μην τρέμουμε ψυχοπαθολογικά για την σωτηρία μας. οι περισσότεροι θα πανε στον Παράδεισο, μόνο οι αμετανόητοι θα πανε στην Κόλαση (γύρω στο 10% λέει ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης). όταν έχουμε απέναντί μας οικουμενιστές ή αιρετικούς ή αλλόθρησκους δεν πρέπει να τους πολεμαμε με ανθρώπινα μέσα αλλά να προσευχόμαστε ώστε ο Θεός να τους φωτίσει και να γίνουν Ορθόδοξοι. άλλωστε ειναι επικίνδυνο να λες τα λόγια των Αγίων της Εκκλησίας μας, χωρίς να εισαι και ο ίδιος άγιος. το παράδειγμά μας αρκει... αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παρατήσουμε τον αγωνα μας για αγιότητα. μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο άνθρωπος μπορει να γίνει άγιος και αυτό ειναι το πλεονέκτημά μας αλλά και γι’αυτό θα δώσουμε λόγο στον Θεό με πιό αυστηρά κριτήρια. για να γίνουμε άγιοι πρέπει να προσευχόμαστε, να νηστεύουμε και να μετέχουμε της Μυστηριακης ζωης της Εκκλησίας μας.

2 σχόλια:

  1. Άγιος είναι ο φίλος του Θεου. Είναι αυτός που πέρασε από την κάθαρση στον φωτισμό και στην θέωση. Είναι αυτός που βλέπει το άκτιστο φως. Είναι αυτός που έγινε δοχειο του Αγίου Πνεύματος. Είναι αυτός που ζει από τώρα στον Παράδεισο. «Άραγε, μετά θάνατον έχουμε να ζήσουμε κάτι ανώτερο από αυτά που ζουμε τώρα;» λέει ο Όσιος Παϊσιος. Η Αγιότης είναι ο σκοπός της ζωης μας. Η Αγιότης είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στους αλλόδοξους-αλλόθρησκους. Στις αιρέσεις και τις άλλες θρησκειες μπορεις να συναντήσεις καλούς ανθρώπους, διαβασμένους ανθρώπους, ηθικούς αλλά Αγίους μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
    Γι΄αυτό: ὁ ἅγιος ἁγιασθήτω ἔτι (Revelation 22:11) και να μη μας πειράζει αν θα πανε στον Παράδεισο και ορισμένοι εκτός της Εκκλησίας, οι οποιοι θα τρωνε από τα φύλλα του δένδρου της ζωης (Απ. 22,2). Η Αγιότης είναι η σωτηρία πριν τον βιολογικό θάνατο. Γι΄αυτό αγωνιζόμαστε μέσα στην Εκκλησία, για να περάσουμε άνευ εξετάσεων στην άλλη ζωή και να την προγευόμαστε από τώρα.
    άλλο σωτηρία πριν τον θάνατο (αγιότης) και άλλο σωτηρία μετά τον θάνατο (Παράδεισος). όσοι πανε στον Παράδεισο δεν σημαίνει πως έφτασαν στην τελείωση από αυτήν εδω την ζωή. αυτό το συμπέρασμα μας βοηθα στο να μην είμαστε φανατικοί ή στο να μην τρέμουμε ψυχοπαθολογικά για την σωτηρία μας. οι περισσότεροι θα πανε στον Παράδεισο, μόνο οι αμετανόητοι θα πανε στην Κόλαση (γύρω στο 10% λέει ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης).
    όταν έχουμε απέναντί μας οικουμενιστές ή αιρετικούς ή αλλόθρησκους δεν πρέπει να τους πολεμαμε με ανθρώπινα μέσα αλλά να προσευχόμαστε ώστε ο Θεός να τους φωτίσει και να γίνουν Ορθόδοξοι. άλλωστε ειναι επικίνδυνο να λες τα λόγια των Αγίων της Εκκλησίας μας, χωρίς να εισαι και ο ίδιος άγιος. το παράδειγμά μας αρκει...
    αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παρατήσουμε τον αγωνα μας για αγιότητα. μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο άνθρωπος μπορει να γίνει άγιος και αυτό ειναι το πλεονέκτημά μας αλλά και γι’αυτό θα δώσουμε λόγο στον Θεό με πιό αυστηρά κριτήρια. για να γίνουμε άγιοι πρέπει να προσευχόμαστε, να νηστεύουμε και να μετέχουμε της Μυστηριακης ζωης της Εκκλησίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ευπρεπως...