Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

η Ορθοδοξία μας ενώνει

όλα τα Βαλκάνια σε ένα Δημο! δίγλωσσοι Έλληνες με διαφορετική γλωσσα από χωριό σε χωριό!
στο Λέχοβο εκτός από τα ελληνικά μιλανε και αρβανίτικα (αλβανικά).
στον Αετό, Βαρυκό, Ξυνό νερό κλπ. εκτός από τα ελληνικά μιλανε και εντόπικα ή εντόπια ή σλάβικα ή σλαβομακεδόνικα (βουλγαρικά).
στο Νυμφαιο εκτός από τα ελληνικά μιλανε και βλάχικα (ρουμάνικα).
στα χωριά του Φιλώτα μιλανε εκτός από τα ελληνικά και τούρκικα, π.χ. Μανιάκι, Αντίγονο, Πελαργός (ευτυχως δεν λένε ότι μιλανε "μικρασιάτικα"...). και φυσικά υπάρχουν και οι ανατολικοΘρακιωτες που μιλανε ελληνικά και οι Πόντιοι που μιλανε μία ελληνική διάλεκτο, την ποντιακή.
κανένας "αμιγως" ελληνόφωνος από τους "ιθαγενεις". αν δεν ηταν οι πρόσφυγες (και οι Αρβανιτες και οι Βλάχοι), οι βουλγαρόφωνοι ίσως ζητουσαν ένωση με τα Σκόπια...
όπως στο Βυζάντιο! που υπηρχαν όλες αυτές οι γλωσσες αλλά το κράτος, το σχολειο και η Εκκλησία "μιλουσαν" ελληνικά. στην τουρκοκρατία δεν είχαμε κράτος δικό μας αλλά η Εκκλησία "μιλουσε" ελληνικά μέχρι τα μέσα του 19ου αιωνος.






Φώτο: Ο Τίτο χαρακτηρίζει τις σλαβικές φυλές της Γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας ως Hodge-Podge, δηλαδή 'συνονθύλευμα'.
https://www.echedoros-a.gr/2009/04/blog-post_5478.html

η διαφορά μας με τους Σκοπιανούς βρίσκεται στο ότι η επίσημη γλωσσα σε εμας ειναι η ελληνική, ενω σε εκείνους η βουλγαρική, την οποία ονομάζουν για τους δικούς τους λόγους "μακεδονική". 
θα μπορουσαν τα Σκόπια να ενωθουν με την Ελλάδα έχοντας ως πρότυπο τον Δημο Αμυνταίου, με επίσημη γλωσσα του κράτους, του Σχολείου και της Εκκλησίας τα ελληνικά (οι υπόλοιπες για το σπίτι, το χωράφι και το καφενειο)!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...