Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

περί προσφόρων

 τα πρόσφορα, το λέει και η λέξη, τα προσφέρουν οι πιστοί στο Ναό για να τελέσει ο ιερέας το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

 όλα τα πρόσφορα δεν μπορουν να "ανέβουν" στο άγιο δισκάριο...

ο ιερέας διαλέγει ένα πρόσφορο για την Προσκομιδή, το υψώνει και γίνεται ο Αμνός και ό,τι περισσεύει γίνεται αντίδωρο. αν έχει πολλούς πιστούς στην ακολουθία, υψώνει και δεύτερο ή και τρίτο πρόσφορο συγχρόνως, για να φτάσει το αντίδωρο για όλους.

υπάρχει μία συνήθεια, να κόβουν και να αφαιρουν το μέρος του πρόσφορου που έχει τον τύπο ICXΡNIKA (και τα υπόλοιπα σύμβολα), να το παίρνει  ο νεωκόρος το αφαιρούμενο μέρος και το υπόλοιπο πρόσφορο να το παίρνει πίσω ο πιστός που το προσκόμισε. αν υπάρχουν πολλοί πιστοί στο Ναό, μπορουν να γίνουν αντίδωρα όλα τα κομμάτια, αυτά που αφαιρέθηκαν από τα πρόσφορα. αυτό γίνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία, όταν ο Ιερέας τα υψώσει λέγοντας "μέγα το όνομα της Αγίας Τριάδος...".

επίσης, κατ'οικονομίαν, μερικοί ιερεις αφαιρουν τσιμπωντας ένα κομματάκι από κάθε πρόσφορο και το τοποθετουν στο άγιο δισκάριο κατά την ώρα της Προσκομιδης.

έχοντας όλα αυτά υπ' όψιν, ο κάθε πιστός που φέρνει ένα πρόσφορο στην Εκκλησία μπορει να ζητήσει πίσω το πρόσφορό του, ή το μέρος που περισσεύει, αφου αφαιρεθει ο τύπος ICXΡNIKA ( ο τύπος, όμως, ICXΡNIKA δεν μπορει να γίνει πάντοτε και αντίδωρο…) ή να το δώσει στον Ιερέα και αυτός να κανονίσει το τί θα το κάνει. ο Ιερέας θα διαλέξει, δηλαδή, αν το πρόσφορο που πρόσφερε ένας πιστός θα γίνει ο Αμνός και το αντίδωρο ή θα το πάρει και θα το φάει ή θα το δώσει στον νεωκόρο, τον ψάλτη τον επίτροπο, τον φτωχό κλπ.. 

(υ.γ. ο ιερέας υψώνει ολόκληρο, ακέραιο, πρόσφορο στην Προσκομιδή και όχι ξεκοιλιασμένο. αυτό γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι εκκλησιαζόμενοι ειναι λιγοστοί, ένα δύο άτομα, και δεν θέλουν να πάρουν πολύ αντίδωρο για το σπίτι τους. δεν γίνεται κανόνας η εξαίρεση...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...