Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ο Βασίλειος ο Β', ο βουλγαροκτόνος και το σκοπιανό

ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου (Ρωμανίας) Βασίλειος Β' ο βουλγαροκτόνος, πριν 1000 χρόνια, με απόφασή του δημιούργησε την Αρχιεπισκοπή Αχριδος και πάσης Βουλγαρίας!!
παράξενο;
προφητικό;
διαβάζουμε: Το 1018 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ o Βουλγαροκτόνος κατέλυσε το κράτος του Σαμουήλ (976-1018) και ενσωμάτωσε τα εδάφη του στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, δημιουργώντας το θέμα Βουλγαρίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Ως εκκλησιαστική έδρα του θέματος επέλεξε την Αχρίδα, ιδρύοντας ταυτόχρονα και την αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Αυτό σήμαινε ότι ο νέος αυτός εκκλησιαστικός οργανισμός υπαγόταν απευθείας στον αυτοκράτορα και όχι στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, απολαμβάνοντας ανάλογο καθεστώς με την αρχιεπισκοπή Κύπρου.http://poa-info.org/library/churchhistory/20180927-gr.html

ίσως ήθελε μέσω της Εκκλησίας, η οποία μιλουσε ελληνικά αλλά και βουλγάρικα (υπηρχαν και βλάχοι και ιλλυριοί, όπως ακριβως και σήμερα, μόνο που τότε οι αλβανοί ηταν Χριστιανοί) σε εκείνη την περιοχή, να φέρει την ειρήνη.
τελικά, απ' ό,τι φαίνεται τουλάχιστον σήμερα, με τα σημερινά δεδομένα απέτυχε στο να κρατηθει ελληνική αυτή η περιοχή. και αυτό διότι μία γλωσσα μπορει και πρέπει να μιλάει ένα κράτος και μάλιστα εθνικό, όπως ειναι σήμερα τα περισσότερα κράτη στην περιοχή μας. και η περιοχή αυτή δεν ανήκει στην Ελλάδα, αν την θεωρήσουμε ως συνέχεια του Βυζαντίου.

η Εκκλησία της Αχρίδας κακως ορίστηκε από τον αυτοκράτορα. αυτό έπρεπε να το κάνει Σύνοδος του Οικουμενικου Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, όπως ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες. οι Επίσκοποι και οι Αρχιεπίσκοποι έδιναν λόγο στον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι στον αυτοκράτορα κατ'ευθείαν.

η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. ανηκε στο Βυζάντιο αλλά και οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι κατελάμβαναν την περιοχή κατά καιρούς. ώσπου ηρθαν οι τουρκοι, φτώχευσε η Αρχιεπισκοπη Αχριδος κατά τον 18ο αιωνα και υπηχθη στο Οικουμενικό Πατριαρχειο, εκει όπου από την αρχή θα έπρεπε να ηπήγετο.
οι περισσότεροι Αρχιεπίσκοποι Αχριδος ηταν Έλληνες και προς το τέλος Βούλγαροι.

λέτε αυτό το μοντέλο να ειχαν στο νου τους οι ευρωπαιοι (με μόνο την βουλγαρική γλωσσα στο κράτος) όταν, αμέσως μετά το 1878, έρριξαν το σύνθημα "η Μακεδονία στους Μακεδόνες"; (διότι οι ευρωπαιοι έμαθαν στους σκοπιανούς το μάθημα ότι ειναι μακεδόνες και όχι σέρβοι ή βούλγαροι ή Έλληνες. δεν τους κατέβηκε στην γκλάβα ξαφνικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...