Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

κουτσομπολιό

ετυμολογία του "κουτσομπολεύω": κοψομπολιάζω "κόβω και μπολιάζω, συρράπτω"
ή
κουτσο-πουλάω
ή
κουτσο-(μ)πολεύω (περιφέρομαι)
1. με το κουτσομπολιό ο άνθρωπος ευχαριστιέται, ηδονίζεται. η χαιρεκακία, δηλαδή, φέρνει ευχαρίστηση.
2. το κουτσομπολιό ενώνει αυτούς που συζητουν και φέρνει χαλάρωση και αποφόρτιση.
3. άρα, αυτή η αμαρτία ειναι πολύ δύσκολο να θεραπευτει. γι'αυτό, τώρα που έρχεται η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, να βάλουμε λουκέτο στη γλωσσα μας.Tο “χαλινάρι του κουτσομπολιού” τιμωρία για τις κουτσομπόλες του Μεσαίωνα
“Ο κοινωνικός σχολιασμός” λέει “έχει αποδειχτεί ότι πυροδοτεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, σαν να κάνει το άτομο μια ευχάριστη αγαπημένη του δραστηριότητα. Μάλιστα τα αρνητικά νέα και τα γύρω από αυτά κουτσομπολιά επηρεάζουν πιο έντονα το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και οδηγούν σε έκκριση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που οδηγεί στο να παραχθεί το αίσθημα της απόλαυσης και η αύξηση της αυτοπεποίθησης.
Επίσης μέσω του κουτσομπολιού μοιραζόμαστε τις σκέψεις και συναισθήματά μας με κάποιον με αποτέλεσμα να αποφορτιζόμαστε, χαλαρώνουμε και δενόμαστε περισσότερο με αυτόν.

https://www.patris.gr/2019/02/26/giati-aresei-stoys-anthropoys-to-koytsompolio/


Α Πε. 4,14          εἰ ὀνειδίζεσθε ἐν ὀνόματι Χριστοῦ, μακάριοι, ὅτι τὸ τῆς δόξης καὶ δυνάμεως καὶ τὸ τοῦ Θεοῦ Πνεῦμα ἐφ᾿ ὑμᾶς ἀναπαύεται· κατὰ μὲν αὐτοὺς βλασφημεῖται, κατὰ δὲ ὑμᾶς δοξάζεται.
Α Πε. 4,14                 Εάν σας υβρίζουν και σας εμπαίζουν δια το όνομα του Χριστού, είσθε μακάριοι, διότι το Πνεύμα της δόξης και της δυνάμεως, το Πνεύμα του Θεού αναπαύεται επάνω σας. Από τα λόγια μεν και τα έργα εκείνων βλασφημείται ο Χριστός, από τα έργα δε και την ζωήν την ιδικήν σας δοξάζεται.
Α Πε. 4,15          μὴ γάρ τις ὑμῶν πασχέτω ὡς φονεὺς ἢ κλέπτης ἢ κακοποιὸς ἢ ὡς ἀλλοτριοεπίσκοπος·

Α Πε. 4,15                 Διότι προσέχετε, ποτέ κανείς από σας να μη πάσχη και να μη τιμωρήται ως φονεύς ή ως κλέπτης ή ως κακοποιός ή ως άνθρωπος, που ανακατεύεται εις ξένας υποθέσεις και προκαλεί με τας ακρισίας του ζημίας και βλάβας στους άλλους.


Εκκλ. 7,21          καί γε εἰς πάντας λόγους, οὓς λαλήσουσιν ἀσεβεῖς, μὴ θῇς καρδίαν σου, ὅπως μὴ ἀκούσῃς τοῦ δούλου σου καταρωμένου σε·
Εκκλ. 7,21                 Μη δώσης προσοχήν εις όλα τα λόγια, τα οποία ασεβείς άνθρωποι θα είπουν εναντίον σου, δια να μη ακούσης λόγω της ευθιξίας σου, και αυτόν ακόμη τον δούλον σου, να σε καταράται.
Εκκλ. 7,22          ὅτι πλειστάκις πονηρεύσεταί σε καὶ καθόδους πολλὰς κακώσει καρδίαν σου, ὅτι ὡς καί γε σὺ κατηράσω ἑτέρους.

Εκκλ. 7,22                Διότι πολλές φορές θα σε ελέγξη η καρδία σου δια πονηράς σκέψεις και πράξεις, επειδή και συ κατέκρινες τους άλλους.


Α Πε. 2,12          τὴν ἀναστροφὴν ὑμῶν ἔχοντες καλὴν ἐν τοῖς ἔθνεσιν, ἵνα ἐν ᾧ καταλαλοῦσιν ὑμῶν ὡς κακοποιῶν, ἐκ τῶν καλῶν ἔργων ἐποπτεύσαντες δοξάσωσι τὸν Θεὸν ἐν ἡμέρᾳ ἐπισκοπῆς.

Α Πε. 2,12                 Να έχετε πάντοτε καλήν και ανεπίληπτον την συμπεριφοράν σας μεταξύ των ειδωλολατρών, ώστε ενώ σας κατηγορούν ως κακοποιούς, όταν θα ίδουν την ανεπίληπτον ζωήν σας και τα καλά σας έργα, θα παρακινηθούν από αυτά να δοξάσουν τον Θεόν κατά την ημέραν που εκείνος θα σας επισκεφθή και θα παρουσιάση ολόλαμπρον την αθωότητα και αρετήν σας.

Α Θεσ. 4,11        καὶ φιλοτιμεῖσθαι ἡσυχάζειν καὶ πράσσειν τὰ ἴδια καὶ ἐργάζεσθαι ταῖς ἰδίαις χερσὶν ὑμῶν, καθὼς ὑμῖν παρηγγείλαμεν,
Α Θεσ. 4,11               Να προσπαθήτε δε με κάθε φιλοτιμίαν και να το θεωρήτε τιμήν σας να ζήτε ειρηνικοί και ήσυχοι και να ασχολήται ο καθένας σας εις τα ιδικά του έργα και να εργάζεσθε με τα ίδια σας τα χέρια σύμφωνα με τας οδηγίας και τας εντολάς, που σας εδώσαμεν
Α Θεσ. 4,12        ἵνα περιπατῆτε εὐσχημόνως πρὸς τοὺς ἔξω καὶ μηδενὸς χρείαν ἔχητε.

Α Θεσ. 4,12               δια να συμπεριφέρεσθε έτσι όπως ταιριάζει στους Χριστιανούς με αξιοπρέπειαν και ευγένειαν προς τους έξω της Εκκλησίας απίστους, και να μην έχετε ανάγκην από τίποτε, αλλά με την εργασίαν σας να επαρκήτε στον ευατόν σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...