Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

προς τον π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο

πάτερ Αναστάσιε, τόσα ψέματα κυκλοφορουν γύρω μας, ένα παραπάνω, τί έγινε;
σημασία έχουν τα ποσοστά.

όταν το 99% των Ελλήνων, π.χ., δεν ξέρουν ότι οι δίγλωσσοι Έλληνες της Μακεδονίας μας μιλανε βουλγαρικά, δεν ζουνε μέσα στο ψέμα, όσον αφορα το εθνικό μας θέμα;
αριστεροί, δεξιοί, βασιλόφρονες, βενιζελόφρονες κλπ., όλοι, μα όλοι, λένε πως οι εντόπιοι της Μακεδονίας μας μιλανε ένα σλαβοφανές ιδίωμα.
αλλά την ίδια γλωσσα μιλανε και οι σκοπιανοί!
οπότε, εμεις δίνουμε δίκιο στους σκοπιανούς να λένε ότι δεν μιλανε βουλγαρικά, άρα δεν ειναι βούλγαροι, άρα δικαιουνται να λένε πως μιλανε "μακεδονικά". (οι εντόπιοι με το να μιλανε βουλγάρικα δεν σημαίνει ότι ειναι βούλγαροι. ειναι εκβουλγαρισθέντες Έλληνες ως προς την γλωσσα. σήμερα, μάλιστα, δεν ειναι βουλγαρόφωνοι αλλά δίγλωσσοι).

έτσι και με τα εκκλησιαστικά, σημασία έχουν τα ποσοστά.
εσεις ειστε "ευαίσθητοι", και καλά κάνετε, στα δογματικά.
ένας άλλος μπορει να ειναι ευαίσθητος στα ηθικά. αν ειναι πούστης ο δεσπότης ή ο παπας, μπορεις να τους πεις "γιατί "αποτειχίστηκες";"
ένας άλλος ειναι ευαίσθητος στα πολιτικά και δεν θέλει να βλέπει τον μαρξιστή παπα ή δεσπότη. μπορεις να του πεις γιατί δεν πάει στην Εκκλησία;
ο άλλος ειναι ευαίσθητος στα οικονομικά και δεν θέλει να βλέπει τον δεσπότη ή τον παπα που έχει μεγάλη περιουσία (πόθεν έσχες).
έτσι, λοιπόν, καλά κάνετε και επιμένετε στην δογματική ακρίβεια αλλά, δυστυχως, ειναι λίγοι οι Έλληνες που ασχολουνται με τα δόγματα, οπότε καλύτερα να λέμε την άποψή μας με ωραιο τρόπο και μετά να καθόμαστε εν ειρήνη με τους υπόλοιπους συν-χριστιανούς.
υπάρχει και ο τρόπος του διδάσκειν τα δόγματα δια της αγιότητος του βίου. έτσι γλιτώνουμε και τις μετακινήσεις (άντε να βρεις Ναό ή ιερέα, και σε πόσα χιλιόμετρα, να εκκλησιαστεις. αυτό ηταν και ένα επιχείρημα του παππου μου -πριν 40 χρόνια-, όταν τον πλησίασε ένας συγχωριανός μας παλαιοημερολογίτης...).
τέλος, αφου ζουμε σε έσχατα χρόνια και οι πατημασιές του Αντίχριστου ακούγονται, "ο άγιος αγιασθήτω έτι", χωρίς χιλιομετρικές μετακινήσεις και χωρίς να πολυεξετάζουμε τί λέει ό ένας και τί κάνει ο άλλος.

οι πολλοί αποτειχίζουν, οι λίγοι αποτειχίζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...