Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

(Ἀαρών) ἐποίησεν αὐτὰ μόσχον χωνευτὸν καὶ εἶπεν· οὗτοι οἱ θεοί σου, Ἰσραήλ, οἵτινες ἀνεβίβασάν σε ἐκ γῆς Αἰγύπτου. (Εξ. 32,4 )

(ο Ἀαρών) ἐποίησεν αὐτὰ μόσχον χωνευτὸν καὶ εἶπεν· οὗτοι οἱ θεοί σου, Ἰσραήλ, οἵτινες ἀνεβίβασάν σε ἐκ γῆς Αἰγύπτου. (Εξ. 32,4 )
Then he made a metal image of a bull calf, and the people declared, “These are your gods, Israel, who brought you up out of the land of Egypt!”
 έκαμε μόσχον χυτόν. Και είπεν στον λαόν· “Ισραηλίται, αυτοί είναι οι θεοί σου, οι οποίοι σε επήραν από την γην της Αιγύπτου και σε ανεβίβασαν εδώ”.
He took the earrings, melted them, poured the gold into a mold, and made a gold bull-calf.The people said, “Israel, this is our god, who led us out of Egypt!”





στα χωριά δεν θρησκεύουν όλοι οι αγρότες. 
όταν, εδω και 200 χρόνια σιγά σιγά, οι αγρότες άρχισαν να πηγαίνουν στις πόλεις, στα εργοστάσια, έπρεπε να αντικαταστήσουν την θρησκεία του χωριου τους με μία νέα θρησκεία, στην οποία και θα συμμετέχουν.
 έπρεπε να μάθουν πως δουλεύει το σύστημα, το εργοστάσιο, οι μηχανές, το κράτος, η οικονομία. γι'αυτό άρχισαν το διάβασμα: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία. έπρεπε να έχουν άποψη για το καθετί.
αυτό θα τους έδινε την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουν σε όσα γίνονται, ότι θα μπορουσαν και αυτοί, μετά από ανάλογη εκπαίδευση, να γίνουν αρχηγοί. ότι θα μπορουσαν να κατεβάσουν από την εξουσία τους βασιλιάδες, τους αστούς και τους τσιφλικάδες και να εξουσιάζουν αυτοί, μέσω της οργάνωσης τους, μέσω του κόμματός τους. αν όχι οι ίδιοι, κάποιοι κοντινοί τους άνθρωποι. 
πάντως όλοι θα συμμετέχουν στην διαχείριση των πραγμάτων, των πολιτικων, οικονομικων, κοινωνικων κλπ., ανεξάρτητα από την δουλειά που θα κάνει ο καθένας, και δεν θα έχουν πάνω στο κεφάλι τους αφεντάδες.
έτσι φτάσαμε στη λατρεία του χρήματος, όπως παλιά οι Εβραιοι λάτρεψαν το χρυσό μοσχάρι στη θέση του αληθινου Θεου.
το "πατρίς-θρησκεία-οικογένεια" αντικαταστάθηκε με το "ψωμί-παιδεία-ελευθερία".
ο αγώνας για τον επιούσιο στα χωράφια έγινε τώρα αγώνας για εκπαίδευση, γνώση, πλουτισμό. τώρα ψωμί υπάρχει, λεφτά υπάρχουν αλλά κανένας δεν αρκειται στα λίγα, όλοι θέλουν περισσότερα.
η νέα θρησκεία λατρεύει τον μαμωνα, τις ηδονές και την δόξα. ό,τι δηλαδή μας απομακρύνει από τον αληθινό Θεό.
Εξ. 32,6 καὶ ἐκάθισεν ὁ λαὸς φαγεῖν καὶ πιεῖν καὶ ἀνέστησαν παίζειν.
The people sat down to a feast, which turned into an orgy of drinking and sex.
Ο λαός μετά την προσφοράν των θυσιών εκάθισεν, έφαγε και έπιε και μετά το φαγοπότι εσηκώθησαν δια να παίξουν και να χορεύσουν.
The people sat down to eat and drink and then got up to celebrate.
τώρα οι μάζες καθοδηγουνται εύκολα, όπως τα σκυλάκια του Παυλώφ. μυρίζονται που υπάρχει το χρημα, ποιός θα τους δώσει περισσότερο φαγητό και πηγαίνουν προς τα εκει.
αλλά υπάρχει και ο θάνατος, οπότε όλα χάνουν την αξία τους. μόνο ο Νικητής του θανάτου μπορει να μας δώσει νόημα στη ζωή μας.
μπορει οι άνθρωποι από αγρότες και κτηνοτρόφοι να έγιναν εργάτες και υπάλληλοι αλλά η ανθρώπινη φύση δεν άλλαξε, η ουσία των προβλημάτων ειναι ίδια, ο σκοπός της ζωης μας βρίσκεται στον Δημιουργό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...