Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

συζήτηση με οικονομολόγο (λογοκριμένη)

https://oikonomica.com/2013/10/26/why_not_print/?fbclid=IwAR3Px7BRAW9xZNP6HHnvALXjUrmlu845ASSNTVZOlYp_h65k49QhgoR6JHQ#comment-793
διαβάζω το ανωτέρω άρθρο και μου αρέσει.
διαβάζω και το σχόλιο από κάτω και μου αρέσει κι αυτό:

Διστυχώς ο συγγραφέας του άρθρου δεν γνωρίζει ότι δικαίωμα κυκοφορίας νομίσματος έχει ΜΟΝΟ η ΕΚΤ και όχι τα κράτη. Άρα λοιπόν δεν έχουμε δικαίωμα σαν κράτος να τυπώσουμε χρήμα. Αυτό θα αποτελούσε Ευρωπαϊκή απόφαση την οποία όμως η Γερμανία μπλοκάρει.

διαβάζω και την απάντηση του συγγραφέα και μου αρέσει πολύ. επιτέλους, βρηκα έναν οικονομολόγο να ταιριάζουμε!!:

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η δυνατότητα δημιουργίας χρήματος ασκείται από τις αγορές (τραπεζικό σύστημα). Το νόημα του άρθρου είναι να εξηγήσει γιατί τα κράτη δεν έχουν αυτό το δικαίομα και γιατί ακόμα και αυτά που το έχουν (ΗΠΑ) δεν το ασκούν.
του λέω λοιπόν:σωστός! παρακαλω, σχολιάστε την άποψή μου. ειναι σωστή η συλλογιστική μου;
αν χρησιμοποιήσουμε όρους όπως παγκόσμιο εμπόριο, παγκόσμια τράπεζα, δντ, έλεγχος κρατων από τις τράπεζες κλπ. θα φτάσουμε στην απλή πρόταση: το χρημα που κυκλοφορει δεν έχει ως αντίκρυσμα τον χρυσό ούτε το δολάριο αλλά τις πατάτες!
αν υποθέσουμε ότι ειμαι αγρότης και έχω υπαλλήλους-εργάτες, πώς τους ταϊζω; πώς τους πληρώνω; τί τρωνε αυτοί οι άνθρωποι;
η απάντηση ειναι ότι, αν τους πληρώνω σε ειδος, τρώνε από αυτά που οι ίδιοι παράγουν. αν τους πληρώνω σε χρημα, αγοράζουν πάλι από εμένα τα προϊόντα που χρειάζονται για να ζήσουν. στην θέση του αγρότη βάζουμε την παγκόσμια τράπεζα και στη θέση των υπαλλήλων-εργατων όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.

του στέλνω μία αναλυτική απάντηση αλλά δεν την δημοσιεύει. δημοσιεύει μόνο το :
μου το χάλασες…οι εβραίοι διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία. η τράπεζα κόβει το χρημα, και όχι τα κράτη, και το μοιράζει στα κράτη στα κόμματα και στους ιδιωτες.
ο σχολιαμός μαζί με την απάντηση που μου έδωσε ειναι ο εξης:

Μια συλλογιστική η οποία υπεραπλουστευει εξαιρετικά περίπλοκα συστήματα χάριν εύκολης κατανόησης είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένη. 
του λέω: σοφόν το σαφές. αν δεν μπορεις να πεις κάτι με απλά λόγια, τί κάνεις;
Επιπρόσθετα δεν μπορώ να καταλάβω ποια άποψη προσπαθείτε να υποστηρίξετε και ποιον παραλληλισμό προσπαθείτε να αναδείξετε. 
του λέω: οι διεθνεις οργανισμοί (παγκόσμια τράπεζα, δντ, παγκόσμιο εμπόριο κλπ.) συνεννοουνται μεταξύ τους και καθορίζουν πού, πόσο, πότε και πως θα μοιραστει το χρημα σε κάθε σημειο του πλανήτη ώστε να προχωρήσει η παγκοσμιοποίηση.


Δεν υπάρχει «παγκόσμια τράπεζα». Η παγκόσμια τράπεζα είναι ένας διεθνής οργαισμός που χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι αρμοδιότητές της είναι περιορισμένες (είναι στην ουσία μια αναπτυξιακή τράπεζα …). 
του λέω: ενω ο ίδιος στο σχόλιό του λέει πως :
"Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η δυνατότητα δημιουργίας χρήματος ασκείται από τις αγορές (τραπεζικό σύστημα). Το νόημα του άρθρου είναι να εξηγήσει γιατί τα κράτη δεν έχουν αυτό το δικαίομα και γιατί ακόμα και αυτά που το έχουν (ΗΠΑ) δεν το ασκούν. "

Οι υπάλληλοι – εργάτες του πλανήτη δεν είναι ομοιογενές σύνολο, ούτε και οι αποκλειστικοί χρήστες του χρήματος …
και του απάντησα: σοβαρά; τί μας λές;

απορω τί σπουδές κάνουνε, όταν δεν μπορουν να πουν με απλά λόγια πέντε πράγματα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...