τελικά ο γάμος ειναι δύσκολη υπόθεση για όλες τις εποχές. τον 19ο αιωνα, όπως διαβάζουμε στην "άσχημη αδελφή"-η περίληψη παρακάτω- ενας φιλόλογος, άνθρωπος της Εκκλησίας αφου τον πάντρεψε ο Μητροπολίτης, έπρεπε να φτάσει στα 40 για να παντρευτει. σήμερα παντρευονται από μόνοι τους νωρίς νωρίς, και πολλές φορές, αλλά τα προβλήματα των σχέσεων ειναι πάντοτε πολλά. ίσως τότε το πρόβλημα ηταν στο πως θα φτάσει κανείς στον γάμο, ενω σήμερα τα προβλήματα ειναι και πριν και μετά τον γάμο...
Ο Συριανός Δημήτρης Βικέλας -πεζογράφος, διανοητής, μεταφραστής και εκ των ηγετών της προσπάθειας για την ανασύσταση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- μας κληροδότησε ορισμένα αλλά εξαιρετικά διηγήματα, ένα από τα οποία «Η ΑΣΧΗΜΗ ΑΔΕΛΦΗ».
Η υπόθεση του διηγήματος, η οποία έχει αρκετά διαφοροποιηθεί στη θεατρική έκφανση επεκτείνοντας τη μυθοπλασία με τους κώδικες του δράματος έχει ως εξής: Ο ιδιόρρυθμος καθηγητής των ελληνικών κύριος Πλατέας, υπέρβαρος και αλλόκοτος βιώνει τη ζωή του μέσα από φαντασιώσεις των Ομηρικών επών (πιθανότατα ο ήρωας να είναι πραγματικός αφού ο Βικέλας μαζί με τον Ροΐδη αποφοίτησαν από το Λύκειο Ευαγγελίδη στη Σύρο). Ο κύριος Πλατέας, σώζεται από βέβαιο πνιγμό από έναν νεαρό πρωτοδίκη και του αφοσιώνεται δια βίου. Ο πρωτοδίκης, ερωτευμένος με μία νεαρή και όμορφη κοπέλα δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ευτυχία του, αφού η μεγαλύτερη και άσχημη αδελφή της δεν μπορεί να παντρευτεί πρώτη όπως είναι το έθος της εποχής. Την άσχημη αδελφή προσφέρεται να παντρευτεί ο Πλατέας για να ανοίξει ο δρόμος για την ευτυχία του σωτήρα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ευπρεπως...