Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ο σταυρός του νότου

Στη συνείδηση των ναυτικών ο Σταυρός του Νότου, εξαιτίας ακριβώς του σταυροειδούς σχήματός του, ερμηνευόταν αμφίσημα είτε ως σημάδι ελπίδας είτε, συνηθέστερα, ως προάγγελος μαρτυρίων.
Το Άλφα του Κενταύρου, με την εκτυφλωτική του λάμψη, δεσπόζει στον νυκτερινό ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου
Ο νυκτερινός ουρανός του “Σταυρού του Νότου” χαράσσεται από υπέρλαμπρα ουράνια σώματα, που όμως για το ποιητικό Εσύ εκπροσωπούν το σκότος του Φόβου και της ανάμνησης της ερωτικής αποτυχίας. Πιο κάτω ο λαμπρός ήλιος του Ισημερινού “κόβεται” προς στιγμήν από το σκότος του θανάτου, που όμως για τον αποκαμωμένο ναύτη είναι φως.
...6. να φοβάσαι τ᾽ άστρα του Νοτιά: επειδή τα άστρα αυτά είναι που κατευθύνουν προς τον “παράξενο”, επικίνδυνο Νότο (βλ. σχόλιο στον στ. 10). Ο Νότος είναι για το Εσύ περιοχή καταραμένη και στοιχειωμένη από την αφόρητη ανάμνηση.



https://antonispetrides.wordpress.com/2013/07/01/kavvadias_stavros_tou_notou/


τα ανωτέρω με αφορμή τον θάνατο, την πολιτική κηδεία και την καύση (ευχόμεθα όχι στο αιώνιο πυρ...) ενός μικρου ή μικρούτσικου ανθρώπου...
υ.γ. αφου τον κάψανε, γιατί τον βάλανε και σε νεκροταφειο;;; μεγάλη ανοησία υπάρχει στους ανθρώπους, το ειπε και ο Άινστάιν...

1 σχόλιο:



  1. αλλά ηταν και λίγο μλκς...
    ιδού:“Στος 13 Απριλίου του 2047 -που δεν θα υπάρχω-θα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή μου. δεν θέλω τίποτα δημόσιο, μόνο τα παιδιά μου. Η Σεσίλ τότε θα είναι εξήντα οχτώ χρονών, η Κωνσταντίνα εξήντα έξι, πενήντα ένα η Αλεξάνδρα και σαράντα έξι ο Στέργιος. Τους εύχομαι να είναι καλά...” σημείωσε στον επίλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ευπρεπως...