Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

᾿Αγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου (ΔΕΞΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ)…᾿Αγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν (ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ)

᾿Αγαπήσεις Κύριον τν Θεόν σου (ΔΕΞΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ)…᾿Αγαπήσεις τν πλησίον σου ς σεαυτόν (ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ)
Στις κλειστές αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες οι δεξιοί χριστιανοί ηταν περισσότεροι αριθμητικά, μπορουσαν να ενταχθουν πιο άνετα στην κοινωνία (να βρουν δουλειά και γυναικα) και να συμμετέχουν στην ζωή της Εκκλησίας συνδυάζοντάς την με την προσωπική και κοινωνική τους ζωή.
Στις σημερινές μικροαστικές κοινωνίες οι αριστεροί χριστιανοί είναι ίσοι αριθμητικά με τους δεξιούς, εντάσσονται πιο άνετα στην κοινωνία (βρίσκουν δουλειά και γυναικα) και συμμετέχουν στην ζωή της Εκκλησίας ως συμπλήρωμα των προσωπικων τους σχέσεων με τους συνανθρώπους των.
Οι δεξιοί χριστιανοί στην Ελλάδα από το 1974 και μετά έχουν πρόβλημα. Ο κόσμος που ήξεραν καταρρέει μέρα με τη μέρα (κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους φανατικούς μουσουλμάνους που ανατινάζονται και ανατινάζουν) και καλουνται να προσαρμοστουν στις νέες συνθηκες.
Παραξενεύονται όταν ακουν τους αριστερούς χριστιανούς να μιλανε για πολιτιστικό-διαθρησκειακό θρησκευτικό μάθημα, όταν βλέπουν την Εκκλησία να ταΐζει τους μουσουλμάνους, όταν βλέπουν να πεθαίνει ο Χριστόδουλος και να ανεβαίνει ο Ιερώνυμος, όταν βλέπουν δηλωμένο άθεο πρωθυπουργό, όταν βλέπουν τους οικουμενιστές να αυξάνονται και να πληθύνονται.
Οι δεξιοί χριστιανοί δίνουν έμφασι στην άσκησι, ενώ οι αριστεροί στις διαπροσωπικές αγαπητικές σχέσεις. Έτσι, όταν τίθεται θέμα νηστείας οι αριστεροί βάζουν ευκολότερα «νερό στο κρασί τους».
Όταν τίθεται θέμα τάξης και ασφάλειας οι δεξιοί χριστιανοί ευκολότερα θα πουν «βάλτε τους στη φυλακή», ενώ οι αριστεροί θα πουν «πρέπει να αλλάξουμε την δομή της κοινωνίας, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα».
Οι δεξιοί χριστιανοί επικαλουνται τον Θεό για να επιβάλλουν την ηθική, ενώ οι αριστεροί ξεκινανε από κάτω. Η ηθική γι΄αυτούς είναι θέμα των ανθρώπων και αλλάζει με την μόδα. Άλλωστε υπάρχει και το «κατ΄οικονομίαν».
Οι δεξιοί χριστιανοί δεν θέλουν μουσουλμάνους στην Ελλάδα, ενώ οι αριστεροί καλουνται να τους βοηθήσουν στην κοινωνικοποίησί τους. Τα σύνορα πέφτουν και πρέπει και οι μουσουλμάνοι να ενταχθουν στη νέα τάξη πραγμάτων. Οι φανατικοί μουσουλμάνοι με το πέρασμα του χρόνου θα μειωθουν, αφου, όπως λέει η βιολογία «οργανισμός που δεν προσαρμόζεται, αποβάλλεται». Στον Ορθόδοξο Χριστιανικό χωρο, όσοι δεν προσαρμόζονται στο περιβάλλον δεν ανατινάζουν τους άλλους ούτε τον εαυτό τους αλλά μπορουν να βρουν ανάπαυσι στο μοναστήρι (παλαιότερα και στις οργανώσεις), αφου η αγάπη προς τον Θεό καλύπτει τα κενά που δημιουργουνται από την έλλειψη γυναικας και δουλειας στον κόσμο.
Οι δεξιοί χριστιανοί επικαλουνται τον Όσιο Παΐσιο και μιλανε υπερ Πίστεως - Πατρίδος - Οικογενείας, για την Πόλι, για τον Αντίχριστο, για την λάμψη της Ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο, ενώ οι αριστεροί χριστιανοί επικαλουνται τον Όσιο Πορφύριο και δίνουν έμφασι στην αγάπη μεταξύ μας.
Ως άνθρωποι σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες μπορει να χωριζόμαστε σε δεξιούς και αριστερούς αλλά καλούμεθα να εφαρμόσουμε ολόκληρη την εντολή: «᾿Αγαπήσεις Κύριον τν Θεόν σου ν λ τ καρδί σου κα ν λ τ ψυχ σου κα ν λ τ διανοί σου. Ατη στ πρώτη κα μεγάλη ντολή. Δευτέρα δ μοία ατ «᾿Αγαπήσεις τν πλησίον σου ς σεαυτόν» (Κυριακή ΙΕ΄ Ματθ.)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...