Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ
Ὅλοι ὅσοι ἐγκατέλειψαν πρόθυμα τὰ βιοτικά, τὸ ἔπραξαν ἀναμφιβόλως ἢ γιὰ τὴν μέλλουσα βασιλεία ἢ γιὰ τὰ πολλὰ τοὺς ἁμαρτήματα ἢ γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ. Ἐὰν κανεὶς ἀπὸ τοὺς τρεῖς αὐτοὺς σκοποὺς δὲν τοὺς παρακίνησε, τότε ἡ ἀναχώρησίς τους εἶναι παράλογος. Παρ᾿ ὅλα αὐτὰ ὁ καλός μας Ἀγωνοθέτης περιμένει νὰ ἰδῆ ποιὸ θὰ εἶναι τὸ τέρμα τοῦ δρόμου.(Κλιμαξ, λόγος α΄,12)
Στο ανωτέρω χωρίο ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος μας λέει πως για να γίνη κάποιος μοναχός πρέπει ή να φοβαται την Κόλασι ή να θέλη τον Παράδεισο ή για την αγάπη του Θεου. Επίσης, εδώ μπορουμε να δουμε τα τρία επίπεδα: δουλος, μισθωτός, φίλος του Θεου, στα οποια κατατάσσονται οι Χριστιανοί. Τους μαθητές Του ο Χριστός τους αποκαλει φίλους: “Δεν σας ονομάζω πια δούλους, γιατί ο δούλος δεν ξέρει τί κάνει ο Κύριός του. Εσάς όμως σας ονόμασα φίλους, γιατί σας έκανα γνωστά όλα όσα άκουσα από τον Πατέρα μου” (Ιωαν.15,15).
Ορισμένοι «σνομπάρουν» τα δύο πρωτα επίπεδα πνευματικότητας και πηγαίνουν κατ΄ευθείαν στο τρίτο, στους φίλους του Θεου. Αλλά το τρίτο επίπεδο είναι των Αγίων. Με ποιο δικαίωμα σύγχρονοι θεολόγοι και θεολογουντες υποβιβάζουν την θρησκευτικότητα των διπλανων τους; Μήπως οι ίδιοι ανέβηκαν τόσο ψηλά; Αλλά ακόμα και αν κάποιος ανεβη τα σκαλοπάτια της πνευματικης ζωης, δεν μιλα υποτιμητικά για τους κατωτέρους του πνευματικά αλλά τους βοηθα να ανεβουν και αυτοί.

Ανεξάρτητα σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε, πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι ο σκοπός της ζωης μας είναι να γίνουμε φίλοι του Θεου και για να το πετύχουμε χρειάζεται άσκησι, όπως την ορίζει η Εκκλησία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...