Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΤΙΜΩΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ;

ΤΙΜΩΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ;

Έρχεται η οργή του Θεού, για να θυμηθή ο άνθρωπος τον Θεό και να ζητήση βοήθεια.. δεν είναι ότι ο Θεός τα κανονίζει έτσι και βγάζει μια διαταγή να έρθη κάποια συμφορά στον άνθρωπο, αλλά ο Θεός βλέπει μέχρι που θα φθάση η κακία των ανθρώπων και ότι δεν θα αλλάξουν, και γι' αυτό επιτρέπει να συμβή μια συμφορά, για να συνετισθούν.

 http://hggiken.pblogs.gr/2011/08/h-amartia-fernei-tis-symfores-gerontas-pa-sios.html

Ερώτηση: Πότε, γιατί και πως μας τιμωρεί ο Θεός όταν αμαρτάνουμε;
Απάντηση: Η τιμωρία από το Θεό είναι ένα γεγονός που συχνά οι πιστοί αγνοούν στη ζωή τους. Συχνά παραπονιόμαστε από τις συνθήκες της ζωής μας χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για συνέπειες από την ίδια μας την αμαρτία και αποτελούν μέρος της τιμωρίας που ο Θεός μας επιβάλλει με αγάπη και έλεος. Η εγωιστική άγνοια μπορεί να οδηγήσει στην διαμόρφωση μιας αδιάκοπης αμαρτίας η οποία με τη σειρά της να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη τιμωρία.
Η επιβολή πειθαρχίας δεν πρέπει να μπερδεύεται με την σκληρόκαρδη τιμωρία. Ο Θεός μας τιμωρεί γιατί μας αγαπάει και επιθυμεί ο καθένας μας να είναι άγιος. «Γιε μου, μη καταφρονείς την παιδεία τού Κυρίου, και μη αθυμείς όταν ελέγχεσαι απ' αυτόν• επειδή, ο Κύριος ελέγχει όποιον αγαπάει, όπως ο πατέρας τον γιο του, στον οποίο αρέσκεται» (Παροιμίες 3:11-12; δες επίσης προς Εβραίους 12:5-11). Ο Θεός χρησιμοποιεί δοκιμασίες και διάφορες δυσκολίες για να μας στρέψει στον εαυτό Του μετανοιωμένους. Το αποτέλεσμα από το ότι μας επιβάλλει πειθαρχία είναι η ενδυνάμωση της πίστης μας και η ανανέωση των δεσμών μας μαζί Του (Ιακώβ 1:2-4), από την άλλη καταστρέφεται η εξουσία που έχει αυτή η αμαρτία επάνω μας.


Mη λυπάσαι, Γέροντα, γιατί όλα αυτά γίνονται με τη θέληση του Θεού, κι΄ όχι στήν τύχη καί από μόνα τους !

Άλλα λοιπόν γίνονται κατά παραχώρηση Θεού ( δηλαδή τα επιτρέπει...), άλλα γίνονται για παίδευση ( λόγω προηγούμενων αμαρτιών τών ανθρώπων ), και άλλα γίνονται για οικονομία ( ελάφρυνση καταδίκης) πρός αυτούς τούς ανθρώπους... κάπως έτσι περίπου είναι οί κρίσεις  τού Θεού, κι΄ εμείς άς φροντίζουμε να είμαστε μέσα στίς εντολές Του, ώστε να μή πέφτουμε μέσα στίς τιμωρίες Του...


Γέροντας ζοσε τν γάπη τς Καινς Διαθήκης κα μ τ κριτήριο τς γάπης ατς τ ξιολογοσε λα. Κάποτε το μιλοσα γι τν θικ κρίση τς ποχς μας, ποία, μ τ κπληκτικ πτικοακουστικ μέσα τηλεπικοινωνίας, χει πάρει τ μορφ παγκόσμιας πιδημίας δαιμονικς ποστασίας, πο δν χει προηγούμενο στν στορία, π πλευρς κτάσεως κα βάθους της. Γέροντας δν μιλοσε. Μόλις μως το επα τι φοβομαι πς Θες θ πιτρέψει σκληρότατες τιμωρίες γι ν συνετισθομε, ντέδρασε μ τ λόγια: “χι, Θες δν τιμωρε! νθρωπος ατοτιμωρεται, πομακρυνόμενος π τν Θεό. Εναι, ς πομε: δ νερό, κε φωτιά. Εμαι λεύθερος ν διαλέξω. Βάζω τ χέρι μου στ νερό, δροσίζομαι. Τ βάζω στ φωτιά, καίγομαι”.   π τ βιβλίο νθολόγιο Συμβουλν Γέροντος Πορφυρίου


Η εκ Θεού τιμωρία σημαίνει την εκ Θεού εγκατάλειψη…Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι πολλές φορές συμβαίνει και η ίδια η ζωή του ανθρώπου να εγκαταλείπεται από τον Θεό, αν δεν θέλει να εκτελέσει ορθά τις εντολές του, και κλίνοντας τον αυχένα στα δεσποτικά προστάγματα, να αποδώσει τους καρπούς της ευσεβείας σ’ αυτόν. Αν και χρημάτισε υιός ή θυγατέρα του Θεού, αν και έγινε Σιών, που σημαίνει παρατηρητήριο, δηλαδή που έχει υψηλή διάνοια και καθαρώτατο νου, που μπορεί να βλέπει τα μυστήρια, έπειτα πράττοντας όσα δεν έπρεπε, φαίνεται να παροργίζει τον άγιο  του Ισραήλ γι’ αυτό θα εγκαταλειφθεί από αυτόν και σαν αφρούρητο αμπέλι θα παραδοθεί στον Σατανά και με τα πάθη της σάρκας θ’ αναδειχθεί έρημος από κάθε αρετή και γυμνός από τις τιμές της αγαθής διαβίωσης και γεμάτος από κάθε κακό.


ΤΙΜΩΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ;
Γιατί ο Θεός να τιμωρεί; Σ' αυτήν την επίμονη και περίεργη ερώτηση, αυτών που δεν γνωρίζουν, δίνουμε σύντομη απάντηση από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες. Η θεοειδής κατασκευή του ανθρώπου φανερώνει την αυτεξουσιότητα στην εκλογή και λήψη των αποφάσεων του και την ελευθερία της προσωπικότητά του….
Δεν τιμωρεί ο Θεός τους ανθρώπους που παραμένουν μαζί του τηρώντας τους κανόνες της προσωπικότητας και της φύσης τους. Μάλλον τους βραβεύει με την υιοθεσία και τους κάνει κληρονόμους του στην αιώνια βασιλεία.
Όσοι αποπέμπονται από το Θεό στην ετοιμασμένη για το διάβολο κόλαση είναι όσοι αποκόπηκαν με τη θέλησή τους από τους φυσικούς όρους και νόμους της φύσης τους. Είναι όσοι παραμένουν με πείσμα στην παράλογη κατάσταση και ζωή των κτηνών και των δαιμόνων, οι οποίοι επιμένουν σ'όλη τη ζωή τους στην πλήρη διαστροφή και αρνούνται να διορθωθούν με τη μετάνοια.
Γνωρίζοντας ο Θεός το ευόλισθο και την ασθένεια του ανθρώπου, έδωσε την μετάνοια η οποία παρατείνεται σ'όλη τη ζωή.


http://clubs.pathfinder.gr/vatopaidi/325409

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...