Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΑΝ;

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΑΝ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΑΝ;

Αν ρίξουμε ένα βλέμμα στο παρελθόν θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι τα πολιτικοοικονομικά πράγματα στην χώρα μας δεν χειροτέρεψαν αλλά βελτιώθηκαν!
Στην δεκαετία του 1970 (από τότε ξεκινανε οι δικές μου αναμνήσεις) οι άνθρωποι φώναζαν, διαμαρτύρονταν, παραπονιόντουσαν για την άσχημη οικονομική κατάσταση, για την αυταρχική πολιτική, για τους πολιτικούς που δεν ενδιαφέρονται για τον λαό αλλά για τα ξένα συμφέροντα.
Αν συγκρίνουμε την δεκαετία του ΄70 με την δεκαετία του ΄80, πότε είχαμε περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας; Η απάντηση είναι στην δεκαετία του ΄80. Άρα τα πράγματα βελτιώθηκαν από οικονομικης απόψεως στην δεκαετία του ΄80.
Οι άνθρωποι, όμως, και στην δεκαετία του ΄80 συνέχισαν να παραπονιουνται. Ζητουσαν περισσότερα δικαιώματα, αύξηση των μισθων, αύξηση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο, ζητουσαν συντάξεις και επιδόματα για υπαρκτούς ή ανύπαρκτους λόγους κλπ.
Ηρθε και η δεκαετία του ΄90. Οι Έλληνες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς, κάνουν απεργίες όταν παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα, κατηγορουν την Αμερική και την Ευρώπη για το απάνθρωπο καπιταλιστικό τους σύστημα κλπ.
Αλλά αν δουμε πόσα χρήματα έπαιρνε, για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός, θα διαπιστώσουμε ότι διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και μάλιστα προς το τέλος της δεκαετίας του ΄90 οι Έλληνες έπαιζαν και στο χρηματιστήριο τα περισσευούμενα χρήματά τους (άσχετο αν τους τα φάγανε).
Επομένως η δεκαετία του ΄80 ηταν καλύτερη από την δεκαετία του ΄70 και η δεκαετία του ΄90 από του ΄80.
Το ίδιο έγινε και με την πρώτη δεκαετία του 21ου αιωνα. Μπήκαμε στο ευρώ (άσχετο με ποιόν τρόπο) και συνεχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε ότι δεν μας φτάνουν, ότι στην Ευρώπη οι μισθοί είναι ανώτεροι αν και έχουμε το ίδιο νόμισμα, ότι τα προϊόντα στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά κ.ο.κ.
Και φτάνουμε στο μοιραιο 2010. Αρχή της δεύτερης δεκαετίεας του 21ου αωνος, σκάει το Δ.Ν.Τ. και συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε για τα νέα μέτρα (χωρίς όμως απεργιακές κινητοποιήσεις!!!), για τις περικοπές των μισθων, για τα χαράτσια κλπ. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως διότι μάθαμε πως λειτουργει το σύστημα τα 20 τουλάχιστον τελευταια χρόνια. Ότι δηλαδή, όταν δανείζεσαι χρήματα πρέπει να τα επιστρέψεις, όταν η κάρτα σου είναι υπερχρεωμένη μπορει να σου πάρουν και το σπίτι, ότι όταν υπογράφεις σε χαρτί της τράπεζας έχει και ψιλά γράμματα κλπ.
Ερώτησις: το 2030 (όσοι είναι ζωντανοί) θα λέμε ότι η δεκαετία του 2010-20 ηταν χειρότερη από τις προηγούμενες δεκαετίες;
Απάντησις: όχι, δεν θα λέμε κάτι τέτοιο αλλά θα λέμε πως μπηκαν τα πράγματα στην θέση τους, τακτοποιήθηκαν τα οικονομικά της χώρας μας, απαλλαχτήκαμε από πολλά αρνητικά της μεταπολίτευσης (1974-2010) και χωρίς να είναι τέλεια τουλάχιστον το κράτος δουλεύει όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα ψηφίζουμε για πρόεδρο των Η.Π.Ε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχει την ίδια αξία με έναν Δήμαρχο.

Γι΄αυτό, λοιπόν, ας είμαστε αισιόδοξοι και ας καλλιεργουμε και τον πνευματικό μας κόσμο, όχι μόνο τον υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...