Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΗΘΙΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΗΘΙΚΗΣ
Η ηθική είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο. Το τι είναι καλό και τι είναι κακό δεν εξαρταται από την «μόδα». Ο Θεός μας έχει πει τι είναι καλό και τι κακό και όταν προσέχουμε την συνείδησί μας και μελεταμε τις εντολές Του, μαθαίνουμε την αλήθεια για το κάθε τι.
Όταν παραβαίνουμε τις εντολές του Θεου και μας βαραίνει κάτι, πηγαίνουμε στον Εξομολόγο και αποκαθιστουμε τις σχέσεις μας με τον Θεό και τους ανθρώπους και τον εαυτό μας.
Όσο περισσότερο προχωρα ένας Χριστιανός στην Αγιότητα, τόσο πιο αμαρτωλός νιώθει. Υπάρχει, βέβαια, και η παγίδα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και να τους κατακρίνουμε,  αν υπολείπονται της δικης μας ηθικης στάθμης.
Ακόμα και στην φυλακή, ακουμε στις ειδήσεις, όταν πάει κάποιος που έκανε ένα έγκλημα μεγάλο και απαίσιο, οι άλλοι φυλακισμένοι τον σιχαίνονται, τον θεωρουν πιο βρώμικο από τον εαυτό τους, και κάνοντας σύγκρισι τον εαυτό τους με τον νεοεισερχόμενο ίσως να νιώθουν και αθωες περιστερές!
Ιδού και η άποψι ενός ομοφυλόφιλου: «Ο καθενας…μπορει να κανει ο,τι θελει, εφοσον φυσικα δεν διαπραττει καποιο αδικημα: παιδοφιλια, κτηνοβασια τα οποια καταδικαζω και ειναι καταπτυστα!». Εδώ βλέπουμε πως, αν και κίναιδος, δεν σκέφτεται ότι ο Θεός δεν θέλει αυτό που κάνει, αλλά απεναντίας θεωρει τον εαυτό του καλλίτερο από έναν παιδοβιαστή ή έναν κτηνοβάτη.
Από την θέσι του ανώμαλου αυτου ανθρώπου μαθαίνουμε πως υπάρχουν διαβαθμίσεις στην αμαρτία και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι, αμαρτωλοί και δίκαιοι!  Όπως π.χ. οι μαθητές σε μία τάξι ξέρουν ποιος μαθητής είναι καλλίτερος και τοποθετουν από μόνοι τον εαυτό τους - οι περισσότεροι, όσοι έχουν στοιχειωδη επίγνωσι του εαυτου τους- στην σωστή θέσι από άποψι μαθησιακων ικανοτήτων.
Χρέος μας είναι να εφαρμόζουμε τον Νόμο του Θεου, να είμαστε ταπεινοί και να προσέχουμε τις παρέες μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...