Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Οι θρησκευόμενοι αγρότες, όταν πηγαν στην πόλη και έγιναν εργάτες και υπάλληλοι, ένιωθαν πιο κοντά στα δεξιά κόμματα, ενώ οι αδιάφοροι έως άθεοι αγρότες ένιωθαν πιο άνετα στα αριστερά κόμματα. Αυτή είναι η ερμηνεια του χωρισμου σε δεξιούς και αριστερούς που ταλανίζει τόσα χρόνια τις κοινωνίες μας. Ο χωρισμός σε δεξιούς και αριστερούς έχει την βάση του στο θρησκεύειν ή όχι των ανθρώπων.
Μέχρι σήμερα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στους δεξιούς χριστιανούς και τους αριστερούς. Όμως, μετά το 2010 είναι αδιανόητο να μαλώνουν μεταξύ τους, και μάλιστα οι χριστιανοί, για λυμένα θέματα.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιβίωσαν στην κομμουνιστική Ρωσία και στα υπόλοιπα κομμουνιστικά κράτη με την προσευχή, την άσκηση, τον κρυπτοχριστιανισμό πολλές φορές. Αλλά και στα καπιταλιστικά κράτη υπηρχε άτυπος διωγμός, αφου η περιρρέουσα κοινωνική ατμόσφαιρα καλλιεργουσε την καλοπέραση και όχι την Ορθόδοξη αγιοπνευματικότητα.
Αν δουμε με βάση τα ποσοστά τους θρησκευόμενους ανθρώπους στα καπιταλιστικά και στα πρώην κομμουνιστικά, θα διαπιστώσουμε πως η ζυγαριά ισορροπει. Λογικά θα έπρεπε στην Δύση να είναι περισσότεροι οι Χριστιανοί αλλά απ΄ό,τι διαβάζουμε οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τις Εκκλησίες τους. Και στην Ανατολή, ενώ μετά την πτώση του κομμουνισμου θα περίμενε κανείς μεγάλη άνθιση, τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια.
Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν αποθαρρυνόμαστε αλλά αγωνιζόμαστε. Η καλοπέραση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας στην πνευματική μας ζωή, γι΄αυτό πρέπει να ζουμε ασκητικά ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχουμε στην τσέπη μας.

Μπορει να έπεσαν τα σύνορα και οι πολιτικοί συνασπισμοί αλλά η ανθρώπινη φύση είναι ίδια και δεν θα αλλάξει μέχρι την Β΄Παρουσία του Κυρίου. Έχουμε ανάγκη από τον αληθινό Θεό της Εκκλησίας μας, γι΄αυτό δεν πρέπει να κοιταμε δεξιά ούτε αριστερά παρά μόνο τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...