Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙ ΤΟΥ ΄21 ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙ ΤΟΥ ΄21 ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Έχοντας υπ΄όψιν τα όσα έγιναν στην πατρίδα μας από το 2010 και δω, μπορουμε να κοιτάξουμε στο παρελθόν και να ρωτήσουμε: «γιατί έγινε η επανάσταση του 1821;».
Ως γνωστόν η Βιομηχανική επανάστασι ξεκίνησε γύρω στο 1800. Τα βιομηχανικά κράτη δεν επιθυμουσαν την βιομηχανοποίησι όλων των κρατων αλλά πρωτα ήθελαν την υποταγή τους, τον διαμελισμό τους, την προτεκτορατοποίησί τους και μετά την ενοποίησι όλων σε μεγάλες ενώσεις (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωσι).
Σε πρώτη φάση δημιουργήθηκαν τα εθνικά κράτη, όπως η Ελλάδα το 1830 μετά από 9 χρόνια αγωνα, στον οποιο σκοτώθηκαν 800.000 Έλληνες-Ρωμιοί. Πολέμησαν με σκοπό την αναβίωσι της Βυζαντινης αυτοκρατορίας αλλά «ο ξενοδόχος», δηλ. η Τράπεζα, ειχε άλλα σχέδια.
Από το 1830 μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν κατάφερε να γίνη βιομηχανικό κράτος, διότι δεν το επέτρεπαν οι Μεγάλες δυνάμεις, τα μεγάλα δηλ. βιομηχανικά κράτη (Αγγλία, Αμερική, Γερμανία) και μέχρι το 1975  περίπου οι Έλληνες ηταν στην πλειοψηφία τους αγρότες. Από το 1975 και μετά οι εργάτες και οι υπάλληλοι έγιναν η πλειοψηφία και το ποσοστό των αγροτων έπεσε σήμερα στο 10% του πληθυσμου. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και με την ανεργία που μας επέβαλαν είναι σαν να μας λένε «δεν σας χρειαζόμαστε, μπορειτε να μεταναστεύσετε».
Σε τι εξυπηρετουσε, λοιπόν, η ίδρυση του Νεοελληνικου Κρατιδίου; Η απάντησι είναι: 1. έπρεπε να διαμελισθη η Οθωμανική αυτοκρατορία για να χάση την δύναμί της, 2. το νεοελληνικό κράτος θα χρησίμευε ως στρατιωτική βάσι για τους Ευρωπαίους και οι Έλληνες στρατιωτες θα βοηθουσαν στους μελλοντικούς πολέμους, 3. σιγά σιγά θα γινόταν ο εξευρωπαϊσμός των Ελλήνων και του κράτους των, 4. τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας είναι απαραίτητα για εισαγωγή, 5. υπηρχαν πολλοί Φιλέλληνες στην Ευρώπη και η Αρχαία Ελλάδα άξιζε να επανεμφανιστη στο προσκήνιο της Ιστορίας έστω και με την μορφή των Νεοελλήνων, 6. η Τράπεζα έπρεπε να πάρη πίσω τα δανεικά που έδωσε στους επαναστάτες, 7. το απαιτουσε η ιστορική εξέλιξι κλπ.
Έτσι, μετά την σύντομη παρένθεσι του Ι. Καποδίστρια, έφεραν τους Ευρωπαίους Βασιλεις και τον Κοινοβουλευτισμό, το κράτος οργανώθηκε έχοντας ως πρότυπο τα Ευρωπαϊκά κράτη και τα κόμματα έπαιρναν γραμμή από τους ξένους.
Για να λειτουργήση, όμως, ένα κράτος χρειάζεται υπαλλήλους! Να, λοιπόν, ένας επιπλέον λόγος για τον οποιο πολέμησαν, συνειδητά ή ασυνείδητα, οι αγωνιστές της εθνεγερσίας το 1821. Τα τελευταια 200 περίπου χρόνια το ονειρο κάθε Έλληνα είναι να δει το παιδί του στο Δημόσιο.
Η ίδρυσι, λοιπόν, του Νεοελληνικου κράτους συνδέεται με την Βιομηχανική επανάσταση και την «μόδα» του έθνους-κράτους.  Από τα αποτελέσματα και από την σημερινή κατάστασι μπορουμε να πουμε ότι και ο διορισμός στο Δημόσιο δεν ηταν και άσχημος. «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».
          Μετά το 2010 τα πράγματα αλλάζουν, η Τράπεζα αλλάζει την μόδα. Ο ιδιωτικός τομέας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι πολυεθνικές πολεμουν το δημοσιοϋπαλληλίκι. Και η Εκκλησία σε λίγο θα κληθη να μπει στον χορό αυτό. Αυτό θα είναι και καλό. Ίσως η ελευθερία από τα εθνικιστικά δεσμά οδηγήση σε άνοδο της Ορθόδοξης αγιοπνευματικότητας.

https://www.youtube.com/watch?v=vbW3oT03jBM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...