Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΗ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ

ΚΑΛΗ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ
Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι μας λένε ότι στον εγκέφαλό μας υπάρχει μία ουσία, η ντοπαμίνη, η οποία όταν τα πράγματα στη ζωή μας πανε καλά βρίσκεται στην σωστή ποσότητα. Το ερώτημα είναι πότε τα πράγματα πανε καλά στη ζωή ενός ανθρώπου; Η Εκκλησία μας μας λέει πως όταν ο άνθρωπος εφαρμόζει τις εντολές του Θεου, ο Θεός του δίνει ό,τι έχει ανάγκη για να περνα και σ΄αυτήν τη ζωή καλά και να κληρονομει και την αιώνια.
Αν περιοριστουμε σ΄αυτήν εδώ την ζωή θα δουμε πως όποιος εφαρμόζει δύο εντολές που βρίσκονται στο πρωτο βιβλίο της Αγίας Γραφης, στην Γένεσι, τα καταφέρνει να περνα καλά σ΄αυτήν τη ζωή. Η μία εντολή είναι: «ἐν ἱδρῶτι τοῦ προσώπου σου φαγῇ τὸν ἄρτον σου» (Γεν. 3,19) και η άλλη είναι: «αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε» (Γεν. 1,28).
Όταν ο άνθρωπος εργάζεται, η ντοπαμίνη «δουλεύει» καλά. Με τα χρήματα που παίρνει τρέφει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Επομένως μέλημα των νέων είναι να βρουν μία δουλειά που να τους αρέσει και όταν την βρουν να βελτιώνονται συνέχεια πάνω σ΄αυτήν. Έτσι θα έχουν καλή λειτουργία της ντοπαμίνης τους.
Η άλλη εντολή λέει πως ο άνθρωπος πρέπει να κάνει οικογένεια. Μέσα στον γάμο ικανοποιειται και το γενετήσιο ένστικτο και η ντοπαμίνη δουλεύει ακόμα καλύτερα. Επομένως οι νέοι πρέπει να ετοιμάζουν τον εαυτό τους για τα δεσμά του γάμου και οι έγγαμοι να προσέχουν τον γάμο τους, οπότε η ντοπαμίνη τους θα δουλεύει καλά.
Εάν ένας άνθρωπος δεν τα πάει καλά με ένα από τα δύο (εργασία, ικανοποίησι γενετησίου ενστίκτου), ίσως έχει πρόβλημα ψυχολογικό. Εάν δεν τα πάει καλά και με τα δύο τότε η κατάστασίς του ειναι μαλλον για ψυχίατρο ή για έναν καλό πνευματικό – εξομολόγο.
Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι οι οποιοι για τον α ή β λόγο δεν μπορουν να εργαστουν ή να παντρευτουν (ή και τα δύο) χωρίς να είναι άρρωστοι ψυχικά. Αυτοί μπορουν να αντισταθμίσουν την μειωμένη ντοπαμίνη τους με την πνευματική χαρά που δίνει η Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και η προσευχή.
Και φυσικά ή Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας και η προσευχή δεν είναι μόνο για αυτούς που δεν μπορουν να μετέχουν της καλης ντοπαμίνης αλλά και για εκείνους που μετέχουν. Άλλωστε ο σκοπός της ζωης μας είναι η αγιότης και όχι το πώς θα περναμε καλά.

https://www.youtube.com/watch?v=ELSBoaZ6_1E&list=PLVSe3KRn8Oaf6uDTXgLqIJcOiS_xrear0&index=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...