Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Μετά την Θεία Λειτουργία (ή στο φέισμπουκ) ανοίγουμε διόφορα θέματα προς συζήτησι. Για να ρίξουμε μια ματιά προς τα πίσω, να δουμε τί συζητουσαν οι πρόγονοί μας.
Τα πρωτα 300 χρόνια οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί στις συζητήσεις τους μιλουσαν για την ζωή της Εκκλησίας, για την Β΄Παρουσία του Κυρίου, για τα καθημερινά τους προβλήματα και ίσως αναρωτιόντουσαν για το αν πότε θα είναι ελεύθεροι να λατρεύουν τον αληθινό Θεό μέσα στην αυτοκρατορία που ζουσαν ή για το αν κάποιος από τους διωκτες Ρωμαίους αυτοκράτορες θα ηταν και ο τελικός Αντίχριστος.
Στο Βυζάντιο η Εκκλησία ηταν η επίσημη θρησκεία του κράτους, οι αιρετικοί έπρεπε να καταπολεμουνται και οι εχθροί του κράτους ηταν εχθροί και της Εκκλησίας. Οι συζητήσεις συνέχιζαν να είναι γύρω από τα πνευματικά θέματα, τα θέματα της καθημερινότητας και τα πολεμικά γεγονότα.
Στην Τουρκοκρατία οι Έλληνες Ορθόδοξοι συζητουσαν για τις δουλειές τους, η ζωή της Εκκλησίας ηταν στο κέντρο της καθημερινότητάς τους και μάθαιναν νέα σχετικά με την Ευρώπη, την Ρωσία και τον διαμελισμό της Οθωμανικης αυτοκρατορίας.
Στα χρόνια του ανεξάρτητου Ελληνικου κράτους οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί συζητουσαν για την Μεγάλη Ιδέα, για τα καθημερινά τους προβλήματα, για πνευματικά θέματα, για τα πολιτικά κόμματα, για τους πολέμους.

Από το 2010 και μετά οι περισσότεροι Έλληνες συζητουν για τα χρήματα και για τα καθημερινά τους προβλήματα. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όσοι έμειναν, συνεχίζουν να συζητουν για θέματα που απασχολουσαν τους Χριστιανούς τα τελευταια 2000 έτη! Και αυτό είναι φυσικό, διότι «ουδέν καινόν υπό τον ήλιον» Εκκλησιαστής (1:9) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...