Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«ΕΒΡΑΪΚΗ» ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

       «ΕΒΡΑΪΚΗ» ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
ΗΣ. 11,12 Καί θά ψώσει ( Κύριος) σημαία στά θνη καί θά συνάξει τούς ξορίστους το σραήλ· καί τούς διασκορπισμένους το ούδα πό τά τέσσαρα κρα τς γς.
ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ…ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ!
35. 1 Η ΕΡΗΜΟΣ και η άνυδρη γη θα ευφρανθούν…θα ανθίσει σαν ρόδο. 
2 Θα ανθίσει άφθονα…7 Και η ξερή γη θα γίνει λίμνη, και η γη που διψάει θα γίνει πηγές νερού· στην κατοικία των τσακαλιών, όπου κείτονταν, θα είναι χλόη μαζί με καλάμια και σπάρτα. 
ΕΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΑΜΠΕΛΙΑ, ΔΕΝΤΡΑ, ΦΥΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ Ή ΑΠΟ ΒΑΘΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ.
ΗΣ. 17,1 η Δαμασκός θα πάψει να είναι μια πόλη, αλλά θα γίνει ένας σωρός από ερείπια. Οι πόλεις της Αροήρ θα εγκαταλειφθουν…
ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ…

          ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ - ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ, 15,6 «ὅτι Κύριος ὁ Θεός σου εὐλόγησέ σε, ὃν τρόπον ἐλάλησέ σοι, καὶ δανειεῖς ἔθνεσι πολλοῖς, σὺ δὲ οὐ δανειῇ, καὶ ἄρξεις ἐθνῶν πολλῶν, σοῦ δὲ οὐκ ἄρξουσιν».
Η Παλαιά Διαθήκη έχει πολλούς τρόπους αναγνώσεως. Χρειάζεται προσοχή! Μόνο με το φως της Καινης Διαθήκης και την βοήθεια των Πατέρων της Εκκλησίας μας μπορουμε να την ερμηνεύσουμε σωστα. Αν την διαβάσουμε χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις θα βρεθουμε σε λάθος δρόμο.
Π.χ. διαβάζουμε το εξης χωρίο: ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ, 15,6 «Επειδή, ο Κύριος ο Θεός σου θα σε ευλογήσει, καθώς σου υποσχέθηκε· και θα δανείζεις σε πολλά έθνη, εσύ, όμως, δεν θα δανείζεσαι· και θα βασιλεύεις επάνω σε πολλά έθνη· επάνω σε σένα, όμως, δεν θα βασιλεύουν».
Εδώ, προφανως, αναφέρεται στα χρόνια του Σολομωντα ή του Ιωσήφ που ηταν αντιβασιλιάς στην Αίγυπτο ή από πνευματικης απόψεως ο λαός του Θεου, η Εκκλησία, θα «δανείζει» πνευματικά όλα τα έθνη της γης.
Αν όμως διαβάσουμε τα ανωτέρω του Δευτερονομίου με τα σημερινά κριτήρια των Εβραίων, που περιμένουν ακόμα τον Μεσσία και διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία, τι συμπέρασμα θα βγάλουμε;
Πρέπει να έχουμε διάκρισι ώστε να ερμηνεύουμε κάθε χωρίο όπως πρέπει. Αλλου θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την λογική, αλλου δουμε την τυπολογία, αλλου θα ερμηνεύσουμε συμβολικά, αλλου πνευματικά, αλλου αλληγορικά κλπ. Έτσι δεν θα πλανηθουμε.
Βέβαια ορισμένα χωρία ερμηνεύονται και με τον «εβραϊκό τρόπο». Τι να κάνουμε, όμως, αφου ο Θεός θα τους κάνει την χάρη να δουν κι αυτοί τον «Μεσσία» τους, όπως τον θέλουν;
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ζουμε με τέτοιον τρόπο ώστε η αντίστασί μας να είναι διαρκής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
«ἐὰν θέλητε καὶ εἰσακούσητέ μου, τὰ ἀγαθὰ τῆς γῆς φάγεσθε· ἐὰν δὲ μὴ θέλητε, μηδὲ εἰσακούσητέ μου, μάχαιρα ὑμᾶς κατέδεται» (ΗΣ. 1,19).
Για να κάνουμε έναν παραλληλισμό αυτων που διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη με αυτά που γίνονται στις μέρες μας.
 Στο ανωτέρω χωρίο ο Θεός λέει στον λαό του τον Ισραήλ πως αν Τον υπακουν θα έχουν όλα τα αγαθά, εάν όμως δεν τον υπακουν, τότε θα καταστραφουν.
Η παγκοσμιοποίησι λέει: όλα τα έθνη και οι λαοί και τα κράτη πρέπει να συμμορφώνονται με τα προγράμματα (πολιτικά και οικονομικά) που τους δίδονται,. Όποιος δεν συμμορφώνεται θα τιμωρειται είτε μέσω οικονομικων κυρώσεων είτε με βόμβες…

Τι λέτε, μοιάζουν;
 http://apologhtika.blogspot.gr/2015/07/156.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...