Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΠΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΩΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η ασκητική της Ορθοδόξου Εκκλησίας ηταν ειναι και θα ειναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώνει κανείς σ΄αυτόν τον κόσμο.
Παλαιότερα, στις κλειστές αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες, τα πράγματα ηταν απλά. Έπινες γάλα επειδή ειχες αγελάδα ή πρόβατα ή κατσίκια. Έτρωγες ψωμί επειδή έσπερνες, θέριζες, αλώνιζες κλπ. σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι. Έτρωγες κρέας επειδή ειχες κότες, γουρούνια, κουνέλια κλπ.. Στις περιόδους νηστείας της Εκκλησίας μας οι αγρότες παράλληλα με την νηστεία έκαναν και οικονομία στις τροφές, που πολλές φορές ηταν λίγες. Η νηστεία, όταν δεν ειναι αναγκαστική, συνοδευόμενη απο την προσευχή και την Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας οδηγει τον άνθρωπο στην σωστή στάση ζωης απέναντι στον Θεό, τον κόσμο, τους άλλους ανθρώπους και τον εαυτό μας.
Τα τελευταια 200 χρόνια, από τότε δηλ. που βγηκαν οι μηχανές, τα πράγματα άλλαξαν. Σήμερα ένας αγρότης με τα μηχανήματά του καλλιεργει τα χωράφια που καλλιεργουσαν παλαιότερα εκατό αγρότες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγουν οι άνθρωποι από το χωριό και να πηγαίνουν στην πόλη. Στην πόλη οι άνθρωποι εργάζονται, όσοι βρίσκουν δουλειά, σε εργοστάσια και υπηρεσίες (δημόσιες και ιδιωτικές). Με τα χρήματα που κερδίζουν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουν το γάλα, το κρέας, το ψωμί κλπ., χωρίς να έχουν άμεση επαφή με την φύση, χωρίς να ειναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι.
Αλλά και πάλι η νηστεία, η προσευχή και η Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας μας προφυλάει από τις κακοτοπιές του καπιταλισμου. Παράδειγμα 1ο:Στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα βγηκε η «μόδα» του χρηματιστηρίου. Ένας σωστός χριστιανός δεν ηταν δυνατόν να παρασυρθει και να παίξει στον τζόγο που λέγεται χρηματιστήριο, αφου η Εκκλησία μας απαγορεύει τα λαχεια και ό,τι μοιάζει ή έχει σχέση με αυτά. Έτσι, όταν έσκασε η φουσκα του χρηματιστηρίου και ένα εκατομμύριο Έλληνες έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, οι Χριστιανοί έλεγαν από μέσα τους «δόξα τω Θεω, δεν πέσαμε σ΄αυτήν την παγίδα». Την ίδια ώρα, δυστυχως, πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν όχι μόνο τις οικονομίες τους αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεια, υπηρξαν και αυτοκτονίες.
Παράδειγμα 2ο: Τα τελευταια δεκαπέντε χρόνια παράγινε το κακό με τα δάνεια. Οι τράπεζες μοίραζαν χρήματα λες και ηταν απλό χαρτί. Όμως, η τράπεζα ζητα και τόκο και κάποια μέρα, αν δεν επιστραφουν τα χρήματα θα γίνουν κατασχέσεις κλπ.. Η παροιμία λέει «ανάλογα με το πάπλωμά μας να απλώνουμε και τα πόδια μας». Αν ο μισθός μου ειναι χίλια ευρώ, δεν ειναι λογικό να κάνω δάνειο και να πληρώνω κάθε μηνα πεντακόσια ευρώ για να το ξεχρεώσω. Απλά μαθηματικά. Βέβαια, αυτό που δεν ηταν εύκολο να προβλεφτει ηταν το Δ.Ν.Τ.. «Ναι μεν ο μισθός μου ειναι 1000 ευρώ, αλλά που να ξέρω ότι το κράτος θα μου κάνει αύριο περικοπές;». Τα τελευταια πενήντα χρόνια οι μισθοί, αργά αλλά σταθερά, αυξάνονται.
Εδω ερχόμαστε στον ρόλο των Εβραίων. Ειναι γνωστό ότι την παγκόσμια οικονομία την διαχειρίζονται οι Εβραίοι. Δεν ξέρουμε τα κόλπα που κάνουν στις διάφορες οικονομικές συγκυρίες, γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τις τράπεζες, αφου πίσω απ΄αυτές κρύβονται οι Εβραίοι. Δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα και από τους πολιτικούς μας, επειδή ειναι όργανά τους.

Με αυτά τα δύο παραδείγματα φάνηκε πως όταν κάποιος ακούει τον Θεό και όχι τους ανθρώπους αυτου του κόσμου, βγαίνει κερδισμένος. Η καλύτερη συνταγή για την επιβίωσή μας ειναι η ασκητική της Εκκλησίας μας, και φυσικά παράλληλα ανεβαίνουμε και πνευματικά, αφου στόχος δεν ειναι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να αγιαστουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...