Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τα τελευταια 40 χρόνια ανέβηκε αισθητά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Ο μισθός π.χ. ενός δασκάλου στην δεκαετία του ΄70 ηταν περίπου 100 ευρω. Τη δεκαετία του ΄90 ηταν 600 ευρω και σήμερα 1000 ευρω. Ένας δάσκαλος στη δεκαετία του 60 πήγαινε με το ποδήλατο, στη δεκαετία του ΄70 με αυτοκίνητο και σήμερα έχει και υπολογιστή, κινητό, σπίτι κλπ.
Στη δεκαετία του  ΄80 «έπεσε» πολύ χρημα στην Ελλάδα. Έπρεπε να «λαδώση το έντερο του Έλληνα» αφου μπήκαμε στην ΕΟΚ. Ήδη τα μεγάλα κράτη ειχαν σταματήσει να τυπώνουν τα νομίσματά τους και άρχισαν τα δανεικά από τις τράπεζες, οι οποιες είναι ιδιωτικές, όπως και οι οικοι αξιολόγησης. Αυτό έκαναν και οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταια 30 χρόνια (δανείζονταν χρήματα, αφού κάποιοι τους τα έδιναν).
Δυστυχως η ανθρώπινη φύση ρέπει προς την άνεσι. Όταν έρχεται ένας αέρας και σου γεμίζει την τσέπη λεφτά, τι θα κάνεις; Φυσικά, οι σώφρονες και την Αγία Γραφή να μην διαβάζουν έχουν υπ΄όψιν τους τις παροιμίες , π.χ. «άπλωνε τα πόδια σου ανάλογα με το πάπλωμά σου» και δεν κάνουν ανοίγματα και δεν χρειάζεται να αυτοκτονήσουν αργότερα…
Ήδη από τη δεκαετία του ΄90 οι δανειστές μας άρχισαν να μας ζητανε πίσω τα λεφτά που μας δάνεισαν. Λογικό δεν είναι; Και όταν παίρνεις δάνειο από την τράπεζα δεν βάζεις υποθήκη το χωράφι σου, το σπίτι σου κλπ. ;  αυτό έγινε και με το ελληνικό κράτος. Σε αντάλλαγμα, όμως, μας επιτρέπουν να βγάλουμε το πετρέλαιο που υπάρχει στην χώρα μας και είναι γνωστή η ύπαρξί του από τη δεκαετία του ΄60. Επίσης, οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό είναι πτυχιουχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στη δεκαετία του ΄60 ηταν αγρότες και κτηνοτρόφοι (αγράμματοι).
Παλαιότερα (μέχρι τη δεκαετία του ΄80!) με 30 στρέμματα ζουσε μία πολυμελης οικογένεια. Σήμερα ένας αγρότης για να ζήση πρέπει να καλλιεργει 500 στρέμματα χωράφια και πάλι είναι χρεωμένος στην τράπεζα.
Δεν χρειάζονται πολλοί αγρότες (σήμερα είναι το 10% των Ελλήνων, ενώ παλαιότερα ηταν το 80%) λόγω της εκμηχάνισης της γεωργίας. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι εργάτες και υπάλληλοι (δημόσιοι και ιδιωτικοί).
Αυτή είναι η ΑΛΛΑΓΗ, ότι δηλ. οι Έλληνες έγιναν μικροαστοί από αγρότες και κτηνοτρόφοι που ηταν μέχρι τη δεκαετία του ΄70.
Επειδή δεν γεννανε οι Ελληνίδες έρχονται ξένοι στον τόπο μας. λογικό δεν είναι; Και αν κανεις πει « μα, με τέτοια κρίσι;» , η στατιστική και η ιστορία λένε πως, όταν η γυναικα φύγει από το χωράφι και πάει στην πόλη, σταματα να γεννα.
Φυσικά, το πρόβλημα είναι και πνευματικό! Αλλά, όπως είπαμε και παραπάνω, όποιος ακούει την Εκκλησία (ή έστω την κοινή λογική, την συνείδησι, την πειρα των παλαιοτέρων γενεων κλπ.) γλιτώνει από τις κακοτοπιές και αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά (με νηστεία, προσευχή, μυστηριακή ζωή) τα προβλήματά του και ολόκληρη τη ζωή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...