Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Το κακό δεν υπάρχει από μόνο του, δεν το έφτιαξε ο Θεός. Το κακό δεν είναι «πραγμα» αλλά είναι κάτι που συμβαίνει, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο. Το κακό είναι η απουσία του καλου, είναι η απουσία της παρουσίας του Θεου.
Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους και σέβεται την ελευθερία μας. Η σχέσι μας με τον Θεό δεν μπορει να είναι αναγκαστική. Αν ο Θεός ήθελε να φτιάξη ακόμα ένα ειδος ζώου, θα το έκανε. Ήθελε όμως τους ανθρώπους ελεύθερους για να τους δώση και την αιώνια ζωή, τον Παράδεισο, την αιώνια ζωή μαζί με τον Χριστό.
Ελευθερία χωρίς εκλογή δεν νοειται. Βέβαια το τίμημα είναι φοβερό. Όταν ο άνθρωπος διαλέγει να ζη μακρυά από τον Θεό, έρχεται ο πνευματικός και ο σωματικός θάνατος και η Κόλασις! Όποιος κρύβεται από τον ήλιο κρυώνει, δεν φταίει, όμως, γι΄αυτό ο ήλιος. Η ελευθερία φέρνει και την ευθύνη.
Βέβαια, έχουμε και ένα ελαφρυντικό, το ότι δηλαδή προηγήθηκε η πτωσι του Διαβόλου, οπότε ηταν πιο εύκολο να παρασυρθη και ο άνθρωπος.
 Η «ανύπαρκτη ύπαρξι» του κακου μας βοηθα να κάνουμε σύγκρισι, όταν πέσουμε, ανάμεσα στην πρώτη μας κατάστασι - όταν τα πηγαίναμε καλά με τον Θεό - και στην δεύτερη - όταν διαπιστώνουμε τον πόνο που ακολουθει την αμαρτία - και να μετανοουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...