Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ.

Ο ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Ο όρος «σπερματικός λόγος» πρωταρχικά συναντάται στους Στωικούς φιλοσόφους και νοείται είτε ως ο παγκόσμιος και καθολικός θείος λόγος (κάτι σαν απρόσωπη ψυχή του σύμπαντος, ΤΟ «ΜΠΡΑΧΜΑΝ» ΤΟΥ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ), ο οποίος δημιουργεί και διέπει όλα τα όντα· είτε ως ο επιμέρους λόγος ο οποίος ενυπάρχει σε όλα τα όντα. Ειδικότερα στον άνθρωπο ο σπερματικός λόγος, που ως μέρος του καθολικού – παγκόσμιου λόγου διαπερνά το σώμα του, ταυτίζεται με την ίδια την ψυχή.
Κατά τον β΄αιώνα μ.Χ χρησιμοποιείται από ένα χριστιανό φιλόσοφο, τον απολογητή Ιουστίνο, με εντελώς νέο περιεχόμενο. Ο σπερματικός λόγος του Ιουστίνου σχετίζεται με το Λόγο του Θεού για τον οποίο γίνεται λόγος στην αρχή του Ιωάννειου Ευαγγελίου. Σύμφωνα με τον Ιουστίνο ο σπερματικός λόγος είναι η έμφυτη δύναμη του Λόγου του Θεού η οποία ενυπάρχει και ενεργεί σε όλους τους ανθρώπους και δια της οποίας ο Λόγος φωτίζει και καθοδηγεί τον άνθρωπο στην αναζήτηση και ανεύρεση της αλήθειας. ...
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:1.Η περί «σπερ­ματικού λόγου» θεωρία του πρώην πλατωνικού φιλοσόφου και μετά χριστιανού μάρτυρος Ιουστίνου (β' αι.) δεν ση­μαίνει κατάφαση σύνολης της ελληνικής φιλοσοφίας, άλλ’ αναγνώριση της θεοκίνητης αρετής πολλών Ελλήνων σο­φών να αναζητούν την Αλήθεια.
2.Ο «σπερματικός» λόγος δεν πρέπει να κατανοηθεί ως «σπέρματα» θείας Αποκαλύψεως, όπως εννόησαν οι αρχαίοι Απολογητές, που έρχονται δια της κτιστής νόησης του ανθρώπου, αλλά απλά και μόνο ως μικρά τμήματα αλήθειας που αφορούν το κτιστό, και τις πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες και είναι κοινές για όλους. Αυτό δεν είναι όμως, προϊόν θείας Αποκάλυψης. Η θεία αποκάλυψη είναι «δοξασμός», είναι εμπειρία «φωτισμού και θεώσεως» που περνά από την κάθαρση,  και όχι προϊόν μαντείας, φιλοσοφίας, διανοήσεως και στοχασμού.

http://exprotestant.blogspot.gr/2013/12/blog-post_5.html

3. στο παρακάτω βίντεο ο π. Βασίλειος συνδέει τον "σπερματικό λόγο" με την διάδοση της Παλαιας Διαθήκης στους διαφόρους λαούς και έθνη εκτός των Εβραίων.
https://www.youtube.com/watch?v=E3ZDjPHcAVo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...