Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

+ΕΝΩΤΙΚΟΙ – ΑΝΘΕΝΩΤΙΚΟΙ

+ΕΝΩΤΙΚΟΙ – ΑΝΘΕΝΩΤΙΚΟΙ
Τους τρεις πρώτους αιωνες η Αγία μας Εκκλησία πάλεψε για να μεταδώση το μήνυμα του Ευαγγελίου σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη. Οι Απόστολοι και οι διάδοχοί τους έκαναν και θαύματα πολλά, για να πειστουν οι ειδωλολάτρες ότι η αλήθεια βρίσκεται μόνο μέσα στην Εκκλησία.
Στα 1000 χρόνια του Βυζαντίου η Εκκλησία έλαμψε, διότι κατάφερε να μεταβάλλη, σε μεγάλο βαθμό, τον κόσμο σε Εκκλησία. Όχι μόνο οι απλοί πολίτες της αυτοκρατορίας ηταν μέλη της Εκκλησίας αλλά και οι κυβερνωντες πολιτικοί και στρατιωτικοί και ο ίδιος ο αυτοκράτορας.
Προς το τέλος της Βυζαντινης αυτοκρατορίας οι πολιτικοί στράφηκαν προς τους αιρετικούς χριστιανούς της δύσης για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Μέχρι τότε η καταπολέμηση των αιρέσεων ηταν υπόθεσι όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και του κράτους. Τώρα, όμως, το κράτος δείχνει να απομακρύνεται από την Ορθοδοξία επικαλούμενο την ανθρώπινη βοήθεια που θα ερχόταν από τον Πάπα.
Το 1453 η Βυζαντινή αυτοκρατορία πέφτει στα χέρια των Τούρκων και οι Ανθενωτικοί παίρνουν «παράταση ζωης» άλλα 400 χρόνια. Ο Σουλτανος έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τους Ανθενωτικούς, διότι και αυτοί δεν συμπαθουν τους δυτικούς, οπότε δεν θα υπάρχει κίνδυνος εξεγέρσεως.
Από το 1821, όμως, και εξης όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θέλουν την ακρίβεια στο Δόγμα της Εκκλησίας, συναντουν μπροστά τους εμπόδια που έρχονται είτε από τους αλλόδοξους κυβερνητες είτε από τους διαφόρους «–ισμούς» που μπηκαν στο νέο ελληνικό κρατίδιο και θρονιάστηκαν στα κόμματα και στον λαό. Η ομπρέλα του Βυζαντίου αλλά και της Οθωμανικης αυτοκρατορίας χάθηκε. Τώρα δεν υπάρχουν εξωτερικά στηρίγματα για την στήριξη της Ορθοδοξίας. Τώρα όλος ο πλανήτης γίνεται ένα, μία οικονομία, μία κυβέρνησι (αύριο), μία θρησκεια, μία γλωσσα (ει δυνατόν) κλπ.
Το ερώτημα που γενναται είναι: «πως οι σημερινοί Ανθενωτικοί θα ελέγξουν τους Ενωτικούς; Που θα απευθυνθουν για να βρουν το δίκιο τους;».
Η απάντησι είναι δύσκολη. Αν αρχίσει συζήτησι μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανων για θέματα πίστεως, τότε οι Ανθενωτικοί θα πρέπει, όπως οι πρωτοι Χριστιανοί, να κάνουν θαύματα, για να δείξουν ότι η Αλήθεια είναι με το μέρος τους, ώστε να πιστεύουν όλοι Ορθοδόξως. Αν, όμως, δεν υπάρχουν σήμερα Άγιοι για να κάνουν θαύματα και να επιστρέψουν οι Ενωτικοί στην αληθινή Πίστη, τι πρέπει να κάνη ο απλός πιστός; Να αποτειχιστη ή να παραμείνη μέσα στην Εκκλησία περιμένοντας να μιλήση ο Θεός; Το γεγονός ότι από τον 20ο αιωνα οι Ενωτικοί «σήκωσαν κεφάλι», μήπως φανερώνει ότι ζουμε σε έσχατα χρόνια; Διότι, ο Θεός κρατάει τον Κόσμο επειδή υπάρχουν Άγιοι. Αν όντως σταμάτησε η Εκκλησία να βγάζη Αγίους, τότε τα πράγματα πραγματικά είναι δύσκολα και ο Θεός βοηθός.

https://www.youtube.com/watch?v=2jQZplTpd6o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...