Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ένα κείμενο του μακαριστού πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΛΛΑ ΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 2010! ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΤΙ: ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΚΟΒΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ «ΠΑΤΡΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΑΦΟΥ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΙ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ!
ένα κείμενο του μακαριστού πατρός Αυγουστίνου Καντιώτη
«Η αδράνεια των χριστιανών εις την πολιτικήν δημιουργεί κενόν και εις το κενόν αυτό εισβάλλουν άλλοι, οι οποίοι δεν πιστεύουν εις τον Κύριον, έχουν άλλας αντιλήψεις περί Θεού, κόσμου και ζωής, και δαιμονιώδη δραστηριότητα αναπτύσσοντες, παρασύρουν προς το μέρος τους τα πλήθη, και καταλαμβάνουν την εξουσίαν, και ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντιχριστιανικούς νόμους, και δρουν καταλυτικώς δια την κοινωνίαν, και ο πιστός λαός παραπονείται και αγανακτεί δια την επικράτησιν του κακού, ενώ και αυτός ουκ ολίγην ευθύνην έχει... Δυνάμει της ψήφου ανέρχονται εις την εξουσίαν η άνθρωποι χρηστοί και ενάρετοι η άνθρωποι φαύλοι και διεστραμμένοι... Η ψήφος δεν είναι μόνον δικαίωμα αλλά και καθήκον παντός πολίτου. Όπως ούτος στρατεύεται και λαμβάνει όπλα δια να υπερασπίση την πατρίδα, ούτω και καλείται να ψηφίση δια να βοηθήση εις την πρόοδον της πατρίδος. Η ψήφος όπλον.
Και όπως ο ρίπτων το όπλον κατακρίνεται ως ρίψασπις, ούτω και εκείνος ο οποίος δεν ψηφίζει είναι αξιοκατάκριτος όπως ο ρίψασπις.
Αλλά και η γνώμη άλλων ότι πρέπει να ρίπτωνται λευκά ψηφοδέλτια, είναι και αυτή δια τους ανωτέρω λόγους εσφαλμένη. Τι το όφελος να έχης όπλον αλλά να το κρατής άσφαιρον; Ως γνωστόν, κατά το πολίτευμα του Σόλωνος, όταν κινδυνεύη η Πατρίς, ουδείς επιτρέπεται να παραμένη ουδέτερος.
Η ουδετερότης είναι υπέρ των εχθρών. Ο τηρών ουδετερότητα ομοιάζει με εκείνον ο οποίος βλέπει να καίεται το δάσος και δεν σπεύδει να βοηθήση εις την κατάσβεσιν της πυρκαϊάς.
Απόντος πολιτικού σχήματος με χριστιανικές αρχές, οι χριστιανοί ας επιλέξουν χριστιανούς, ηθικούς, αξίους, τιμίους πολιτικούς σε κάθε κόμμα, αγαπώντας το έθνος και την Εκκλησίαν,...   (Και προτρέπει κάθε χριστιανόν)...να ενωθή με άλλα χριστιανικά στοιχεία, και όλοι μαζί να δημιουργήσουν πολιτικόν σχήμα ευαγγελικών αρχών προς σωτηρίαν του Έθνους... (Και η ευχή του:)Είθε εις τας μεταπροσεχείς εκλογάς να υπάρχη ισχυρόν πολιτικόν σχήμα με θεμέλιον τον Χριστόν και το Ευαγγέλιόν Του. Άλλως ουκ έσται δεινών παύλα. Χριστός ηγείσθω εν πάσι!»
<b(Από το περιοδικόν Χριστιανική Σπίθα, φ.707 / Ιούνιος 2012, σ.8)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...