Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ

ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ
Η Εκκλησία μας μας λέει να μην είμαστε φιλάργυροι. Μάλιστα κάπου στο Γεροντικό λέει πως καλλίτερα να είναι κάποιος άσωτος παρά φιλάργυρος.
Ο άσωτος ξοδεύοντας χρήματα για τον εαυτό του δίνει κάπου κάπου και σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους έχει πάρε δωσε. Ο τσιγγούνης, όμως, κρατα τα χρήματα στα σεντούκια ή στην Τράπεζα και ευχαριστιέται να τα μετρα, να τα βλέπη να αυξάνονται και να πληθύνονται. Αυτό είναι αρρωστημένη κατάστασι, διότι τα χρήματα δεν τρώγονται, τα χρήματα είναι μέσον για την εξυπηρέτησι των αναγκων μας.
Το καπιταλιστικό σύστημα που επικρατει στη χώρα μας, με την όποια μορφή του, έδωσε κίνητρα στους εργάτες και τους υπάλληλους από την δεκαετία του 1960 και μετά, να αποταμιεύουν χρήματα και να τα επενδύουν σε ακίνητα (οικόπεδα, σπίτια, διαμερίσματα, μαγαζιά) με σκοπό την αύξησι του αρχικου τους κεφαλαίου μέσω των ενοικίων.
Από το 2010 και μετά γύρισε η σελίδα της ιστορίας και με την φορολογία το κράτος παίρνει πίσω τα χρήματα που έδωσε τόσα χρόνια στους υπαλλήλους και τους εργάτες. Ο κόσμος μίκραινε και όποιος θέλει εργασία μπορει να μεταναστεύση. Το Τραπεζοκομμουνιστικό σύστημα που επικρατει πλέον λέει πως κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα σπίτι για να ζήση, τα επιπλέον σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα κλπ. δεν του χρειάζονται. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθει, οι υπολογιστές μπορουν και ελέγχουν πόσα χρήματα κυκλοφορουν σε κάθε σημειο του πλανήτη, η φοροδιαφυγή καταπολεμειται πολύ πιο αποτελεσματικά απ΄ό,τι στο παρελθόν και ο πολίτης μπορει να είναι αισιόδοξος για το μέλλον αφου το κράτος φροντίζει για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια και ό,τι έχει ανάγκη ένας άνθρωπος για να ζήση σ΄αυτόν τον μάταιο κόσμο. Δεν χρειάζεται να έχη πολλές καταθέσεις στην Τράπεζα, δεν χρειάζεται να έχη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.
Εξ όρθοδόξου απόψεως όλα αυτά δεν είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Ο Απόστολος Παυλος λέει πως αν έχουμε σκεπάσματα, ρουχα, στέγη και φαγητό πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι και να ευχαριστουμε τον Θεό και να περναμε τον χρόνο μας με προσευχή και πνευματικές δραστηριότητες.
Όσο για εκείνους που απέκτησαν μεγάλη ή μικρή ακίνητη περιουσία θα πρέπη να σκεφτουν ότι όλον αυτό τον χρόνο που αφιέρωσαν από την ζωή τους για τη απόκτησι αυτου του πλούτου, θα μπορουσαν να τον ξοδέψουν καλλίτερα, πιο πνευματικά. Και την φορολόγηση των ακινήτων τους να την δουν ως απαλλαγή από περιττά βάρη, αφου μπορουν να πουλήσουν ή και να δωρήσουν τα παραπανίσια διαμερίσματα και έτσι να ωφελήσουν και την ψυχή τους με την ελεημοσύνη.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλου» έλεγαν οι αρχαιοι ημων πρόγονοι και ηταν σοφοί. Ας τους μοιάσουμε στην σοφία και ας ζουμε πιο λιτά. Αυτό θα μας βοηθήση και στην πνευματική μας ζωή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...