Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Είμαστε ελεύθεροι;

Είμαστε ελεύθεροι;
Το θέμα της ελευθερίας είναι πολύ σημαντικό. Από νωρίς ο άνθρωπος αναρωτιέται αν μπορεί να κάνει ο,τι θέλει και αμέσως διαπιστώνει μεγάλα ή μικρά εμπόδια που τον προσγειώνουν. Αφού δεν διαλέξαμε το ντιενει μας ούτε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα περάσουμε τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια μας, τα οποία είναι και καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία μας, πως μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία κινήσεων και επιλογών; Αφού είμαστε εξαρτημένοι από το φαγητό, τον ύπνο, την ενδυμασία, την οικία πως μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία; Αφού υπάρχει ο θάνατος, η αρρώστια, τα γηρατειά τι είδους ελευθερία μας έδωσε ο Θεός;
Η ελευθερία μας δεν είναι απόλυτη, διότι εξαρτώμεθα από τον Θεό. Γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Όταν είμαστε ταπεινοί και ευχαριστούμε τον Θεό για ο,τι μας δίνει και όταν έχουμε μπροστά μας τον Παράδεισο και την Κόλαση, τότε φεύγουν οι κακές σκέψεις και οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες.
Η κατεξοχήν επιθυμία μας πρέπει να είναι ο Παράδεισος, γι αυτό χρειάζεται η μετάνοια. Όταν είμαστε σε μετάνοια δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί είναι σαν να στεκόμαστε στο τελικό δικαστήριο της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού. Ο,τι κι αν μας έκαναν ή μας κάνουν, ότι κι αν έχουμε πετύχει ή όχι, δεν έχει καμία αξία.

Σημασία έχει να κερδίσουμε τον πόλεμο, δηλαδή την Βασιλεία των Ουρανών και αυτό το πετυχαίνουμε με το "Κύριε, ελέησον ", την εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία. Ας καθαρίζουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας συνέχεια από τα πάθη, για να μη φοβόμαστε τον θάνατο, τον μεγαλύτερο εχθρό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...