Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Ο ρατσισμός ειναι μια στάση αρνητική προς κάποιους άλλους για διαφόρους λόγους. Στα πλαίσια της πεπτωκυίας ανθρωπίνης φύσεως ειναι κάτι το αναμενόμενο.
Παραδείγματος χάριν (π.χ.) στις κλειστές αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες ένας που ειχε μπράτσα υποτιμουσε (ή ένιωθε ανώτερος από) έναν που δεν ειχε. Μία γυναικα έγγαμη με παιδιά υποτιμουσε μία χήρα. Ενας που ειχε πολλά παιδιά υποτιμουσε έναν που δεν μπορουσε να τεκνοποιήση. Ένας που ειχε βόδια και άλογα υποτιμουσε τον γείτονα που ειχε μόνο έναν γάιδαρο κ.ο.κ.
Σήμερα καταπολεμειται ο ρατσισμός, διότι οι μηχανές δεν ενδιαφέρονται αν έχεις γυναικα ή όχι, αν έχεις παιδιά ή όχι, αν έχεις μπράτσα ή όχι, αν εισαι ιθαγενής ή αλλοδαπός, αν εισαι της αυτης θρησκείας ή όχι· αρκει να μπορεις να τις χειρίζεσαι και με τα χρήματα που παίρνεις γίνεσαι ίσος με όλους τους κατοίκους της πόλης στην οποια ζεις, αφου το σουπερ μάρκετ ειναι το χωράφι σου και το ζωο σου από τα οποια ζεις. Αρκει, βέβαια, να μην εισαι άνεργος, οπότε βρίσκεσαι σε μειονεκτική θέση, αφου τρως σε συσσίτια ή κοιμασαι σε δημοτικό χωρο για ύπνο.
Ο τεχνολογικός πολιτισμός μοιάζει με ένα θερμοκήπιο. «Βρέξει, χιονίσει η καραβάνα θα γεμίση». Ενω στο παρελθόν, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ηταν αγρότες, οι συνθηκες ηταν δύσκολες, αφου όλοι εξαρτιόντουσαν από τον καιρό και από άλλους μη ελεγχόμενους παράγοντες. Σήμερα το σουπερ μάρκετ ειναι γεμάτο συνέχεια. Αν δεν πάει καλά η σοδειά της Ελλάδας, θα έρθουν προϊόντα από άλλα κράτη.
Αυτοί που αμφισβητουν το θερμοκήπιο με την ασφάλειά του, ονομάζονται εχθροί της κοινωνίας και στιγματίζονται ως ρατσιστές.
 Σήμερα οι ρατσιστές ειναι εκεινοι οι οποιοι, σύμφωνα με την Βιολογία, δεν μπορουν να προσαρμοστουν στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσαν οι μηχανές και ονειρεύονται παλαιότερους τρόπους επιβολης στους άλλους.
 Αλλά, όπως λέει η Βιολογία, ο οργανισμός που δεν προσαρμόζεται, αποβάλλεται. Δεν μπορεις με τα μπράτσα σου να επιβληθης ή να επιβάλλης τις απόψεις σου, όπως στο παρελθόν. Δεν μπορεις να μιλας άγρια στις γυναικες και να θέλης να παντρευτης. Δεν μπορεις να λες πως εισαι ιθαγενής και γι΄αυτό έχεις περισσότερα δικαιώματα από τους ξένους.
 Βέβαια, στις ημέρες μας υπάρχει και ο ρατσισμός εναντίον των ρατσιστων. Όσοι τα «καταφέρνουν» με τα νέα δεδομένα αποκαλουν «ρατσιστές» τους «απροσάρμοστους». Είναι ο αρνητικός τρόπος για να τους νουθετήσουν, αφου η ταμπέλα θα φέρη την απομόνωσι και η απομόνωσι τον κοινωνικό θάνατο.
Τελικά, πάντοτε θα υπάρχη ρατσισμός αφου κάποιοι θα τα καταφέρνουν καλλίτερα από κάποιους άλλους και θα τους υποτιμουν. «Πόλεμος πατήρ πάντων», που έλεγε και ο Ηράκλειτος.

Η υπέρβασι του ρατσισμου βρίσκεται στο να βοηθαμε τον διπλανό μας μοιραζόμενοι ό,τι έχουμε. Για να γίνεται αυτό, πρέπει να προσβλέπουμε στο τέλος, στα έσχατα, στο ότι θα δώσουμε λόγο για ό,τι κάνουμε και ό,τι λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ευπρεπως...